Isens ansikten
Naturfotografen Peter Angvarson söker ständigt efter former och figurer i naturen. Han låter fantasin skönja motiv där andra bara ser fruset vatten.
Att betrakta Peter Angvarsons figurativa isbilder känns lite som att ligga på rygg och se gubbar och figurer uppe i molnen.
Naturfotografen Peter Angvarson söker ständigt efter former och figurer i naturen. Han låter fantasin skönja motiv där andra bara ser fruset vatten.
Att betrakta Peter Angvarsons figurativa isbilder känns lite som att ligga på rygg och se gubbar och figurer uppe i molnen.
– Jag tittar på isen från olika håll, har jag tur hittar jag ett spännande motiv som kanske bara finns där just för stunden, i ett visst ljus, en viss dag. Det gäller att gå ut och söka när förhållandena är de rätta.
Många av isbilderna är fotograferade i skymningen. En blå himmel reflekteras i isen, som får ett blått skimmer.
– Jag tycker att det kalla blåa skymningsljuset passar bra ihop med isen. När jag bildbehandlar i datorn justerar jag ibland färger och kontrast lite. Det är svårt att göra bilderna helt dokumentära. Det blir mer som kameramåleri. Jag har ingen ambition att återge verkligheten exakt, utan vill skapa bilder som lyfter fram formerna. Färgerna kan vara mer eller mindre framhävda än vad jag upplevde dem i verkligheten vid fotoögonblicket. Kameran registrerar något annat än våra ögon.
Ett flertal av isbilderna har Peter tagit i hällkar vid den bohusländska kusten. I den speciella miljön förändras isen ständigt, lager på lager fryser på, luftbubblor stiger upp, vattnet under sjunker och släpper från isen. Tillfrusna bäck-kanter är ett annat ställe där han gillar att söka efter isens ansikten.
– Ofta vadar jag med sjöstövlar i bäcken och söker av kanterna efter motiv. Det gäller bara att vara försiktig så att jag inte kraschar sönder isformationerna när jag går eller stöter till dem med stativet.
De flesta motiven finner Peter Angvarson i närheten av Uddevalla, där han är bosatt. Han besöker gärna den bohuslänska kusten, där han också fotograferar klippornas runda former, jättegrytor och andra naturmotiv.
PETER KÖPTE SIN första kamera under gymnasietiden och plåtade då helt andra motiv. Efter att ha flyttat till Uddevalla 1989 började han snart att fotografera ute vid kusten och upptäckte de intressanta motiven i hällkaren.
– Det är lite av en lek att söka efter ansikten och former i naturen, ett samlande på naturens tavlor och skulpturer.
Till vardags arbetar Peter som IT-tekniker i Trollhättan. Fotografering är mer en uppslukande hobby. Han har ställt upp i fototävlingar och haft en del egna utställningar, har lärt sig mycket genom att titta på andras bilder och går gärna på konstutställningar för att få inspiration.
– Det kan ta emot lite att sätta sig vid datorn om kvällarna och processa bilder efter en hel dag framför en skärm på jobbet. Det var mer avkopplande förr att sitta och montera diabilder. Jag var inte så tidig med att gå över till digitalfoto. Det dröjde innan det gick att få en jämförbar kvalitet till rimligt pris.
Du kan se mer av Peter Angvarsons bilder på http://www.pangfoto.se där man kan bläddra i virtuella fotoböcker, bland annat i en bok om kultur- och naturlandskapet i halländska byn Berg, i närheten av Peters sommarviste.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.