Konsten att locka en orm
FRÅGOR & SVAR * Hur får jag snok på tomten? Och vilka hudkrämer är bäst för miljön? Läs frågor och svar om miljö och våra vilda grannar.
Snoksugen
De första åren vi bodde i vårt hus hade vi en stor snok som verkade bo under altantrappan och som soliga dagar solade hem-trevligt på altanens stenar. Nu har vi inte sett till den på ett par år. Kan man göra något för att uppmuntra snokar att hitta vår eminenta altantrappa, eller visa sig i närområdet?
Johan Bjellvi och sönerna Gustaf 5 och Folke 3, Göteborg
SVAR: Snokar behöver mat, husrum, och en plats att övervintra. Snoken lever bland annat av groddjur och fiskar, därför är trädgårdsdammar som lockar grodor och salamandrar bra. Snokar gillar stenrösen, både som boplats sommartid och för att övervintra. Din altan verkar ju duga men om du vill höja oddsen så anlägg en stenmur eller ett stenröse. Öppna komposthögar är också bra. Där lägger snokar sina ägg.
Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.
Miljövänlig kräm
Kan ni rekommendera någon hud- eller solkräm som är bra med tanke på miljön (mikroplaster, mineraloljor etc.) och hälsan. Eller är det kanske bättre att använda oliv- eller rapsolja som hudkräm?
Åsa Granath
SVAR: Tyvärr finns det inga hud- eller solkrämer som är märkta med Naturskyddsföreningens miljömärke, Bra Miljöval. Men det finns krämer som är svanen-märkta. Svanen tillåter inte mikroplaster. Du kan kolla på Svanens webbplats för att kolla vilka märken som finns på marknaden, exempelvis Änglamark (Coop), Garant (Willys) och Oliv (Åhléns).
Sara Örberg, handläggare, Bra miljöval, Naturskyddsföreningen.
Laglöst för skator
Ett skatpar bygger varje år bo på en avsats under taket till en hyresfastighet. Fastighetsägaren gör ingenting för att hindra dem, vilket enligt miljöbalken är vederbörandesskyldighet. I stället river de eller närmaste hyresgästen ner bona när de är klara. Skatorna har nu börjat bygga för femte gången. Är inte alla fåglar fredade 1 april till 31 juli, eller gäller det inte för fas-tighetsägare?
Annika Lindegren
SVAR: Tyvärr hör skator till de arter som har svagt stöd i lagstiftningen. Fastighetsägaren har rätt att riva deras bon även under häckningstiden. Men lag är en sak och etik en annan. Det finns olika sätt att hindra fåglar från att bygga bon på, i våra ögon, olämpliga platser. Karlstad kommun har gjort en bra sammanställning på sin hemsida. Några av tipsen är hinder som nät eller tråd. Det finns också olika ”fågelsäkringsprodukter” att hitta på nätet: strån eller piggar med knoppar som gör att fåglarna inte kan landa/bygga bo på ”fel” plats.
Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.
Naturlig eldstart?
Vilket är bäst för miljön, tändare eller tändstickor och varför?
Amanda Spångberg
SVAR: Knepig fråga, men tändaren är gissningsvis snäppet värre, framför allt om den är av engångstyp. Men det beror ju både på vad det är för gas i och varifrån träet i stickorna kommer.
Men oavsett är det nog av betydligt större vikt vad tändaren eller tändstickan används till att tända på. Cigaretten, grillen eller påsksmällaren är nog värre än tändstickan/tändaren.
David Kihlberg, sakkunnig, klimat, Naturskyddsföreningen.
Mata grodyngel
Jag arbetar i skolan och vi har tagit in grodägg för att försöka föda upp dem till grodor. Äggen börjar nu ändra form så snart tror vi att de kommer att ha gått över till yngelstadium. Nu undrar jag om det finns någonting som man kan ge dem att äta så att de klarar sig några dagar.
Annelie
SVAR: Jag brukar mata grodyngel med bitar av bladspenat. Spenaten förvarar jag i frysen och tar fram i små portioner. Glöm inte att sätta ut de färdiga grodorna där du hittade dem. Alla groddjur är fridlysta men man får ta in rom från de vanliga arterna vanlig groda, åkergroda och vanlig padda och kläcka i studiesyfte, förutsatt att de färdiga grodorna sätts ut igen. Ladda gärna ned vår gratis grodapp, ”grodguiden”. Där kan du lära dig mer om svenska groddjur!
Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.
Giftfria leksaker
Vi är en förskola som nyligen satsat på att bli giftfri, så vi håller på att lära oss just nu vilka leksaker med mera som ska bort. Nu har vi en fråga om inköp av nya leksaker. Räcker det att produkten är CE-märkt? Kan vi lita på att det är det bästa miljö-alternativet? Eller finns det andra märkningar som vi bör beakta?
Emelie
SVAR: CE-märkningen är ett lagkrav, och därför ett minimikrav. Om en leksak inte har CE-märkning är den en piratkopia och högst sannolikt olämplig i förskolan. Kemikalielagstiftningen för leksaker är ganska sträng i dag, den har skärpts över tid, senast år 2013. Men det finns samtidigt luckor som skulle kunna fyllas för att få ännu säkrare leksaker.
Konkurrensverket har på uppdrag av regeringen tagit fram upphandlingskriterier för giftfria förskolor, där krav på leksaker ingår som en del. Du hittar kraven på konkurrensverkets hemsida, sök på ”giftfri förskola”.
Ulrika Dahl, avdelningschef, miljögifter, Naturskyddsföreningen.
Främmande ägg
Jag hittade ett främmande fågelägg i hönornas rede och är lite nyfiken på vem som har lagt det. Vi tog bort det som inte våra hönor ruvar just nu, så tyvärr vet vi inte vad det skulle bli för fågel. Vem lägger ägg som det lilla prickiga på bilden (det stora är hönsägget)?
Erika Lundqvist
SVAR: Det lilla ägget är ett av de allra första som en unghöna lägger (eller en höna som haft ett uppehåll i äggläggningen). Ibland blir de äggen mycket mindre än normalt. Äggfärgen kan variera hos en och samma individ.
Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.
Tvätta bil hemma
Enligt ett pressmeddelande från OKQ8 om att för många tvättar bilen hemma är det olagligt. Företaget tolkar lagen om av-loppsvatten så, men mina hemmatvättande grannar ser ju inte vattnet från sin biltvätt som avloppsvatten… Hur ligger det till med detta? Kan man säga att det är olagligt att tvätta bilen hemma?
Emma
SVAR: I vissa av landets kommuner är det inte tillåtet att tvätta bilen hemma på gatan, medan andra kommuner inte är lika strikta.
Oavsett vilket är det ett riktigt miljödåligt alternativ. Tvättar du på gatan åker olja, tungmetaller, bilvårdsmedel och andra föroreningar ner i dagvattenbrunnen och vidare ut i våra vattendrag. Biltvättar har oljeavskiljare och reningsanläggningar som tar hand om det förorenade vattnet från tvätten.
David Gunnarsson, produktansvarig Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen.
Ställ dina frågor om natur, trädgård, miljö och grön konsumtion här
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.