Köpa vindar för pengarna

Köpa vindar för pengarna

TEMA * För fem-sex tusenlappar kan du bli delägare i en vindkraftförening, stödja utbyggnaden av ren, förnyelsebar energi och sänka din elräkning.

Skribent Göran Kristiansson

I SVERIGE FINNS I DAG en handfull vindkraftsföreningar. Många söker sig till dem och det har blivit svårt att få tag i andelar. Dock har några föreningar väntelistor där man kan ställa sig i kö.

– Vindkraftandelar i en ekonomisk förening är ett bra sätt att säkra sin elkostnad, säger Johan Kling på SNF.

En andel brukar ge rätt att köpa 1000 kWh el till föreningens självkostnadspris. Du får inte köpa fler andelar än vad som svarar mot din förbrukning. Ska du köpa andelar kan det vara klokt att stanna vid cirka 80 procent av din förbrukning. Det är ju bra om det finns utrymme för framtida energisparande.

Föreningen är normalt knuten till ett elbolag som levererar kompletterande el. Är du knuten med ett fast avtal till annat bolag, måste du vänta tills det avtalet går ut för att kunna utnyttja det låga vindpriset.

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING sålde i höstas snabbt slut på 5 800 andelar för 5 700 kronor per styck. De 33 miljonerna investeras nu i två kraftverk, det ena i Smedjebacken och det andra i Malung som ska börja leverera el under 2007. Nya andelar ska säljas till sommaren till de vindkraftverk som börjar byggas senare samma år och leverera sin första el under 2008.

– För hundra år sedan, när Sverige elektrifierades, gick människor i byarna samman i ekonomiska föreningar och byggde elnät och transformatorstationer. Sen vet vi hur det gick, det blev stordrift och tre jättar som dominerar elmarknaden. Nu startar vi på nytt. Många som bor runt verken tycker att det är kul att vara med, säger Jan Högberg på elhandelsbolaget Dala Kraft, en av den ekonomiska föreningens initiativtagare.

Kalmarsund vind är en annan förening, knuten till Kalmar Energi. Alla andelar är slutsålda, men det går att teckna sig inför kommande tilldelningar. Kanske får man köpa då. Enligt hemsidan står 200 personer för närvarande på kölistan.

SVERIGES VINDKRAFTKOOPERATIV som har sina affärer ihop med Falkenberg Energihandel har sålt 13 000 andelar till 1 300 medlemmar. Kooperativet säljer inom kort ut 10 000 nya andelar enligt föreningens ordförande Mats Envall. Han har en kö som är mycket större, där finns en registrerad efterfrågan på närmare 17 000 andelar, men man kan anta att en del av dem som köar sitter fast i långa elavtal och väntar till en senare försäljningsomgång.

Föreningen har valt att lägga inkomsten av elcertifikaten på hög. Nu finns 14 miljoner kronor på bankkontot.

– Vi tänker skaffa ett mindre vindkraftverk där vi säljer el direkt till marknaden till dagspris. Det ger inkomster så att vi kan sänka elpriset till våra medlemmar ytterligare, säger Mats Envall.

Vindkraftkooperativet och Dala Vind planerar att skaffa nya vindkraftverk efterhand som de nuvarande slits ut. Andelarna kommer alltså inte att ?ta slut?.

På ett annorlunda sätt fungerar det i O2 Energi där man kan bli andelsägare. Föreningen ska finnas i tjugofem år, sen är det tänkt att pengarna ska betalas tillbaka tillsammans med eventuellt överskott.

– Naturligtvis kan föreningen också besluta, i så fall med kvalificerad majoritet, att köpa nya kraftverk när de gamla är utslitna och fortsätta verksamheten, säger Johan Ihrfelt, vd i O2 Energi som bland annat äger Vindkompaniet.

O2 ÄR TÄNKT SOM ETT STÖRRE NATIONELLT kooperativ som ska kunna sälja under en längre period än de lokala föreningarna. Andelsteckningen kommer att pågå under tre-fyra år. Föreningen tar 5000 kronor för en andel, då får man köpa 1 000 kWh för 13 öre/kWh.

Ett alternativ till att bli andelsägare är förstås att skaffa sig ett eget vindkraftverk, om man nu har utrymme för ett sådant. Det finns små anläggningar att köpa som kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor och där ett byggnadslov är enda tillstånd som krävs.

– En eller två snurror och en solpanel kan täcka en stor del av behovet, säger Johan Kling på SNF.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Göran Kristiansson
Artikeln publicerades i