Annons

Kraft eller vatten

VINKLAT * Behöver vi bygga ut vattenkraften för att kunna reglera vindkraften eller ska vi effektivisera de befintliga verken och utnyttja överskottsvattnet till att restaurera älvmiljöer?

Skribent Christer Borg, Ordförande, Älvräddarnas Samorganisation

I flera år har kraftindustrin högröstat framfört åsikten att vi helst ska bygga ut vattenkraften. De påstår att vi behöver den för vindkraftsreglering.

I vårt kraftnät måste produktion och konsumtion alltid vara i balans, det finns inget sätt att storskaligt lagra elenergi. Eftersom vindkraften levererar energi ­linjärt med hur det blåser, innebär det ett ökat behov av att se över hur detta ska kunna regleras. Men det är inte samma sak som att det finns ett ökat behov av reglerkraft! Tvärtom visar rapporter från forskare att vi mycket väl kan hantera upp till 30 TWh vindkraft med den befintliga vatten­kraften och inom befintliga vattendomar. Till detta kan man lägga ett antal alternativa regleringstekniker. Ett exempel är smarta nät, där man kopplar ihop många tusen små producenter och konsumenter och låter dessa reglera sig inom sitt eget system.

Argumentet att vi måste bygga ut vattenkraften är alltså falskt.

Men kan vi i stället restaurera våra utbyggda vattendrag? Fiskvägar kräver spillvatten för att fungera, vatten som då inte kan generera energi.

Ja, det är vår absoluta ståndpunkt att detta går. Den ökade nederbörden fram till år 2030 tillsammans med effektivare teknik i kraftverken ger ungefär fem TWh mer energi. Om vi skulle bygga fiskvägar i varenda kraftverksdamm, skulle energitappet bli ungefär 3,5 TWh om man utgår från Miljöbalkens minimikrav. Vi får ett netto kvar på runt 1,5 TWh om man tar hänsyn till den ökade nederbörden och effektiviseringarna.

Vattendirektivet gäller fullt ut som svensk lag sedan december 2009 och kräver att fysiska hinder ska åtgärdas. Vattenkraften i Sverige har en gigantisk miljöskuld att betala och detta kan alltså ske inom ramen för våra klimatmål och energisystemets jämvikt.

Men viktigast av allt: Om vi restaurerar utför vi positiva åtgärder för den biologiska mångfalden, en minst lika viktig faktor som koldioxidutsläppen för att uppnå en hållbar planet. Ett riktigt utfört klimatarbete tar hänsyn till den bio­logiska mångfalden, därför ska vi inte bara stoppa fortsatt utbyggnad av vattenkraft utan också främja restaurering av den gamla.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Christer Borg, Ordförande, Älvräddarnas Samorganisation
Artikeln publicerades i