Kunskap under ytan

UPPSLAGET * Böcker om havet öppnar nya perspektiv till det märkliga livet under ytan, bortom havs­strandens läkande vågljud, vind och sjöfågelrop.

Skribent Eva-Lena Neiman

MIN KÄRLEK TILL havet är ytlig. Vind i håret, sand mellan tårna, vågor mot vaderna och skrik från strandskator. Jag har oftare letat strandfynd än ställt mig frågor om livet under ytan. Men när jag plockar bärnsten på en vintertom skånestrand, påminner mig en våg i pannan om havets kraft och en trave väntande böcker ger ny havspassion.

Stefan Edmans Kosterhavet, Sveriges första nationalpark under ytan, Gullers förlag, med bilder av en rad kända fotografer, och Kosterhavet, naturen och människan av Per Klaesson och Sven-Gunnar Lunneryd, Kabusa böcker, utgavs båda påpassligt i samband med invigningen av Sveriges första marina nationalpark Kosterhavet. Böckerna är i mellanformat med många vackra foton och välskriven, läsvärd text. Klaesson/Lunneryd förmedlar mycket naturfakta men lägger mer tyngdpunkt på reportage om människor, medan Stefan Edman gör ett populärvetenskapligt kraftprov. Han verkar ha tagit reda på allt om havets fantastiska mångfald och alla märkliga varelsers liv under ytan. Vi får möta komplicerade köns­byten, mystiska sexuella läggningar och intrikata relationsspel, ibland under villkor som riskerar att haverera vid små förändringar i miljön. Havets natur, som är omöjlig att själv utforska med kikare eller lupp, kommer nära. Fantastiska undervattensbilder visar de otaliga livsformer som Edman lättsamt guidar oss till.

Den som vill njuta mer av en havsnära bildvärld ska välja Photography, UOM Publishing, New York, av Olof Holst. Också hans fotografiska poesi kommer från västkusten. Han renodlar detaljer och kompositioner, ofta klippor. Fotots avgränsning ger motiven ett måleriskt uttryck. Den korta texten finns också på engelska i den vackra boken.

FÖR DEN SOM INTE fått nog av kunskap efter att ha läst Edmans digra bok, finns den mastiga handboken Djurliv i havet av Frank Emil Moen och foto av Erling Svensen, översättning från norska av Fredrik Pleijel, Norstedts. Boken omfattar hela den nordeuropeiska marina faunan. Som extra bonus finns faktarutor. Djur är ofta tecknade i handböcker. Här, fotograferade i vatten, blir de mycket mer levande.

Fakta och argument för att delta i havsmiljödebatten finns i Havet, Om miljötillståndet i Svenska havsområden 2009, Naturvårdsverket. Här redovisas hälsotillståndet på ett pedagogiskt sätt. Ren layout, mycket grafik, kunniga och sakliga sammanfattningar av forskning, problematik och samband. En bra uppslagsbok för alla som vill rädda havets märkliga liv.

Långsam fisk, Torkning, rökning och saltning på skärgårdsvis av Jan Selling, Ostkultur förlag, går på tvärs mot allt glättigt och lättköpt och borde läsas av alla som fötts upp på fiskpinnar. Vi lever ofta långt från tradition och den historiska matkulturen. Här finns recept och kunskap från en tid när alla råvaror omsorgsfullt togs till vara. Ingenting gick till spillo och det fanns gott om tid att föra kunskap vidare. För alla som älskar fisk, vill värna traditioner och äkta smak, finns mängder av konkreta råd i boken.

Motsols, av Alf Henrikson om väderlekar, vattnens liv och horisontens moln, utgiven av Alf Henrikson-sällskapet får avsluta min havsläsning.

”Vågorna skvalpar

med kluckande läte

Mot strändernas stenar och bryggornas kar.

Det beror på atomer

av syre och väte

som förenade dansar

och flyger och far.”

Alf Henrikson förenar lyriska bilder med precis kunskap. Boken förmedlar en personlig och insiktsfull värdsbild. Med språklig lekfullhet får havet gunga i hexameterns vandrande vågor. Det är ett tidlöst miljöengagemang kryddat med humor – en nästan utrotad poetisk förmåga värd att hållas vid liv.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i