Annons

Kunskapsturism

Gärna sol men först lite kunskap. Den vetgirige turisten har museer som mål.

Skribent Johan Tell

VÄRLDEN HÖGSTA hopmonterade dinosaurie finns i Berlin, en imponerande Brachiosaurus brancai vars huvud vajar drygt tretton meter över marken.

I turismens barndom handlade resandet om att inhämta kunskap. ”När någon gör en resa så kan han berätta något”, skrev den tyske 1700-talsskalden Matthias Claudius. Dessa berättelser skulle då gärna handla om kunskap, gärna om den kultur och natur vi människor är en del utav. Som ett led i denna kunskapstörst var många av Europas första stora museer just de naturhistoriska.

Museerna står kvar för den kunskapstörstande turisten. Men välj något med moderna utställningar framför dem som vill framhålla att de har väldigt många objekt. Exempelvis:

  • Berlin, Das Museum für Naturkunde (1810). Förutom en imponerande samling dinosaurier, i år utökad med en enorm Tyrannosaurus rex, finns bra utställningar om solsystemet, rymdsonden Rosettas utforskande av kometer och parasiters liv i det fördolda. Berlin nås på drygt sju timmar från Malmö. Bussen tar lite längre tid men är billigare.
  • Stockholm, Naturhistoriska riksmuseet. Bra utställningar är Den mänskliga resan, om vår utveckling de senaste sju miljoner åren och En souvenir för livet, om den illegala handeln med hotade djur.
  • London, Natural History Museum. Fantastiska dinosaurier, utmärkt om vulkaner, spännande om insekter men alldeles lysande och värd en egen resa är den årligen återkommande fotoutställningen Wildlife Photographer of the Year (boka biljett). London nås med tre tågbyten från Malmö på 21 timmar. 

Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johan Tell
Artikeln publicerades i