Annons

Läsning som lyser

Det mörka ljuset i Lars Lerins konstnärskap, populärvetenskapens förklarande ljus i två barnböcker och snöns ljusskimrande språk och lockelse har inspirerat SNs bokredaktör Eva-Lena Neiman som samlat lästips för olika åldrar i väntan på vårljuset.

Skribent Eva-Lena Neiman

LARS LERIN och det mörka ljuset

Redaktörerna Bengt Berg och Staffan Söderblom har samlat bilder och texter som rör sig runt ”den ändlösa rikedomen av tillstånd hos tingen och naturen” som Söderblom formulerar det. Lars Lerins konstnärskap presenteras i denna generösa bok från Heidruns förlag i Torsby med en riklig mängd bilder av akvareller, foton och träsnitt. Lerins konst har inspirerat en lång rad författare att med ord försöka närma sig det mörka ljusets laddning som strålar från bilderna. Lerin kommer själv till tals i samtal med Bengt Berg, men allra starkast och klarast talar dimma och skymning, dunkel och svärta i akvarellerna. Det finns inget övernaturligt i kraftlinjer och telefontrådar som förlorar sig i dimma, men de upprättar med Lerins pensel en direktkommunikation med den natur och stämning som bilderna bär. Landskapet tycks utvidga både bokens skribenters och läsarens inre, sträcka ut varseblivningen och upphäva motsatsen mellan det precisa och det undflyende, mellan inre och yttre landskap. Köp, äg, ge bort! (www.heidruns.se)

DNA, den mystiska arvsmassan
Bakterieboken

Kanske är det dags att upphäva trubbiga genrebeteckningar som ”barnböcker”, åtminstone när det gäller faktaböcker? DNA-boken (Alfabeta) och Bakterieboken (Natur och Kultur) är populärvetenskap i lättsmält men kunskapsmättad form. Om DNA skriver Anders Goksoyr (översättning från norska av Hans-Uno Bengtsson), om bakterier Karin Bergqvist och Fredrik Lundberg. Bägge böckerna beskriver komplicerade biologiska förhållanden och förlopp så som alla moderna läroböcker borde göra: med lust, roliga illustrationer och fantasi. Ulf Lundkvists bilder ger bakterierna oförglömliga gestalter. Varför skall så många av oss vuxna tvingas acceptera den begränsade kunskap som skolan gav, medan förlagen erbjuder barn fakta i rolig form? Här finns två möjligheter att vidga de naturvetenskapliga kunskapsvyerna för både små och stora!

Snö – en renskötare berättar

Yngve Ryd har lyckats skriva en hel bok om snö, en prestation som växer under läsningen. Intervjuer och samtal med renskötaren Johan Rassa under fler års tid ligger som underlag för denna språkliga ”fälthandbok” som tar upp över 300 samiska ord som rör snö och livet med snö. För en sörlänning växer en gnistrande värld av natur- och väderkunskap fram genom den samiska språkrikedomen. Snön färgas av orden som är häftade vid det praktiska livets bestyr, skidornas förmåga att glida över skaren, djurens spårstämplar i lössnö, renarnas födosök och rörelser undan rovdjur. Ordfront har givit ut denna vita bok som är rikligt illustrerad med foton, de flesta författarens egna.

Ett år med fåglar

Parafras förlags första bok är en fågelbok med texter och akvareller av en rad etablerade och nyare fågelmålare. Till de senare hör Nils Forshed och Gunnar Brusewitz medan Måns Hjernquist är ett exempel på den senare, för övrigt med band till SNF genom familjens förvaltning av Lilla Karlsö, som Måns också berättar om i sin text och med lätta, ljusskarpa akvareller. Hela boken är fylld av fågelobservationer både av det sinnliga, vardagliga och det mer kryssarfixerade slaget. Lättillgänglig fågelläsning med avstamp i författarnas upplevelser under året som gick och bilder som visar på en imponerande förmåga att fånga fåglarnas kararktär och fjädrarnas ljusspel med penslar inspirerar till egna fågelutflykter. (Säljs av naturbutiken.snf.se)

Friluftsliv på vintern

Anspråkslös, lite gammaldags med svartvita foton och enkla tuschskisser. Rolf Olssons bok kommer nu ut i en tredje omarbetad upplaga.(Beställes från www.utomhus.nu). Praktiska mycket konkreta tips om allt från kylskador, orientering, laviner och mat rymmer boken som är inriktad på ett enkelt friluftsliv utan onödiga prylar men ändå med äventyr ute i snö och kyla.

Lönsamma miljötips

Kan man kombinera miljömedvetenhet i vardagslivets val, med god ekonomi? Ja, det visar Anders Axelsson med en rad tips: ”Hur du sparar 100-tals kronor och samtidigt tar hänsyn till miljön” (ICA bokförlag). Många goda råd om konsumtionsvaror transporter och energi innehåller boken som också ger gott om adresser, litteratur- och hemsidestips för den som vill gå vidare och veta mer.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i