Låt barnen slippa plast

Skribent Carl-Axel Fall

GRÖN GUIDE * Den 12 april beslutade regeringen att Bisfenol A (BPA) inte får användas i förpackningar till mat för barn under tre år. BPA finns främst i polykarbonat, en hård klar plast märkt med siffran 7, och används bland annat i plastflaskor. BPA hittas även på insidan av konservburkar. BPA är hormonstörande och kan påverka människans fortplantningsförmåga, störa hjärnans utveckling och ge ökad känslighet för bröstcancer.

Branschen har gått före så redan nu är locken på barnmatsburkar BPA-fria, och det här beslutet ser till att det fortsätter vara så. Men många föräldrar gör ju till exempel köttfärssås med krossade tomater på burk redan under barnets första levnadsår och därför är det viktigt att vi får ett BPA-förbud som täcker in alla matförpackningar, säger Ulrika Dahl, avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen.

2011 införde EU ett förbud mot BPA i nappflaskor. En ny EU-studie visar dock att BPA-fria nappflaskor kan läcka andra ämnen. Bensenderivat som kan vara cancerframkallande fanns till exempel i nästan var femte flaska. Plasten släpper dessutom ifrån sig ämnen snabbare då de värms upp.

I de nya plastnappflaskorna hittades upp till 31 ämnen som kan läcka och några av dem kan vara skadliga. Även de ämnen som inte anses vara skadliga i dag kanske anses vara det i morgon. Problemet är att vi inte vet allt i dag och därför är det viktiga att välja barnartiklar av material som inte läcker, säger Ulrika Dahl.

Alternativ till plast är flaskor och muggar i glas eller rostfritt stål. Nappflaskor i glas klarar dunsar i golvet förvånansvärt bra.

Undvik gärna även aluminiumflaskor för de kan ha en plastfilm av BPA på insidan, förklarar Ulrika Dahl.

Rostfria bestick brukar fungera men om barnet protesterar kan mjukare gafflar och skedar i trä gå hem. Välj också tallrikar i rostfritt eller porslin. Barnmat går bra att frysa i små glas­burkar.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i