Lättläst larmrapport
Under hösten kom en och högintressant bok. Den heter Förgiftad (Ica Bokförlag) och handlar om kemikalierna i vår vardag.
Författarna, Rick Smith och Bruce Lourie, är biologer och miljöaktivister i Kanada. De beskriver på ett lättläst sätt om mjukgörare, impregneringsämnen, flamskyddsmedel, ja, i stort sett samma kemikalier som beskrivs i denna tidning. Frågan är dock om inte kapitlet om bisfenol A tar priset som larmklocka? Till det häpnadsväckande hör att riskerna med ämnet har varit kända sedan 30-talet. Bisfenol A tillhör de hormonstörande ämnena och i boken berättas om välrenommerade forskare som hävdar att ämnet ligger bakom flera av de moderna cancersjukdomarna.
Bisfenol A finns i polykarbonatplaster, vilka vi umgås med dagligen, hemma, på jobbet och i bilen. I Kanada har miljörörelsen kämpat hårt emot ämnet och där är också förbud infört. I EU kommer bisfenol A att förbjudas i nappflaskor från mars i år.
I boken berättas om hur Rick Smith utsatte sig själv för ämnet. Han åt mat som värmts i polykarbonatplatsbehållare i mikrovågsugn och konserverad soppa som förvarats i konservburkar med ett skikt polykarbonatplast på insidan och drack läsk från aluminiumburkar som fodrats med bisfenol A. Halterna av ämnet i urinen ökade sju gånger. Efter ett drygt dygn var dock det mesta nedbrutet.
Kunde vi bli av med ämnet skulle också dess skadliga effekter försvinna. Stora framsteg finns inom räckhåll.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.