Annons

Levande material

KULTUR * I Virserums konsthall får besökarna närkontakt med vårt omättliga behov av trä – som råvara, nytta och skönhetsupplevelse. Eva-Lena Neiman åkte dit
och gillade träsmaken.

Skribent Eva-Lena Neiman

I min hylla står några släktminnen från 1900-talets början: en häst, en korg, en pigtittare. Träsaker som tycks gömma en stilla revolt mot tidens gång. De håller i sin enkelhet kvar minnen av liv, susande grenar och flitiga händer.

Hundra år senare hittar jag utställningen Trä 2013 på vägen genom ett värmedallrande land med ilsket sommargröna lövridåer och trygga faluröda hus. Träd och trä, så viktiga och bärande delar av vår historia, kultur och identitet att de ibland kan skymma sikten framåt.

För att både hålla kvar i en tradition av möbelsnickrande men samtidigt bygga en väg framåt har Virserum, mitt i det småländska skogslandskapet byggt en modern konsthall för trä. Medan gamla träsaker åldras med ungdomlig spänst pekar utställningen framåt mot nödvändighetens arkitektur.

Miljödebatt och klimatförändringar är både träets vän och fara. Det finns en mängd forskning och arkitektur som lyfter fram nya träkonstruktioner som är vackra, hållbara och klimatsmarta. Genom biomimetik kan träet modifieras på molekylnivå för att motstå röta och vatten utan kemikalier och utifrån naturens egna principer. Med limträ görs hållbara konstruktioner med fantastisk styrka som också står emot eld på ett förvånande sätt.

Trä är ett unikt material. Förnybart och med koldioxid bunden i tingen. Betong, däremot, står för en gigantisk del av världens klimatpåverkande utsläpp. Nödvändigheten av trä som material och energiresurs ökar konkurrensen om råvaran. Samtidigt är de många möjligheterna träets magi: De levande trädens universum av kryp, fåglar, svampar… Skogens alla rum – tystnadens, skördandets, lekens och äventyrets. Och allt, från en sprakande liten brasa till biobränsle i stor skala, pappersprodukter och andra material under utveckling. Slutligen det verktygsbearbetade träet, från finlirande slöjd till arkitektur med volym och höjd. Flera höghusprojekt i trä är på gång, bland annat sexvåningshus i Sundbyberg. Och i Virserum förevisas det kompakta träsmarta studentboendet.

Om vi tar klimathotet på allvar måste behovet av både levande skogar och trä, som energikälla och material, samsas i framtidsvisionen.

Jag önskar att träutställningens skapare skulle våga lita mer på känsla och sinnlighet. Det är träet som konst för hand och öga som gör materialet så tilltalande och lockande också som nyttomaterial. Det är visserligen relevant och bra att betona trä som klimatsmart resurs, men att inleda med forskarröster i hörlurar känns bakfram. Ouvertyren borde vara alla de vackert slöjdade föremålen som kommer sist. Hemslöjd har blivit trend och det med rätta. Förföriskt vackra föremål lyfter sinnet.

Den som tvivlar på träet som angeläget material i en tid av klimatförändringar, kan sällan övertalas men kanske överväldigas av skönhet och uppfinningsrikedom.

Delutställningen Bäst i Sverige – slöjd pågår till den 15 september. Trä 2013 med betoning på konstruktion och arkitektur pågår året ut.

Bakom Virserums konsthall står en ideell förening, med en rad intressenter. Många, från Svensk form, kommuner och företag till Linnéuniversitetet och Skogsindustrierna, backar upp utställningen som återkommer vart tredje år.

En gång arbetade merparten av innevånarna i trakten runt konsthallen i möbelindustrin. I dag bidrar konsthallen till lokal utveckling och att namnet Virserum behåller banden till skog och trä. Åk till Småland och skaffa inspiration. Ta i trä. Det håller.

Filmer om skog och träd

Trädälskaren (2008)

Regi Jonas Selberg Augustsén

Rolig och filosofisk metafilm om tre stockholmskompisar som söker sig tillbaka till rötterna i den stora norrlandsskogen. De tillbringar en sommar med att bygga ett hus uppe i en stor tall vid Luleälven. MH

Faro (2013)

Regi Fredrik Edfeldt

Också en flykt ut i vildmarken, men i det här fallet ofrivillig. En far och en dotter gömmer sig i skogen sedan han anklagats för ett mord. Drömmen om livet i naturen kopplas till psykologiskt drama. MH

Skog och människor(2013)

Regi Josefine Gustafsson

Dokumentär som både är en skogsresa och en intervjufilm. Berättar gör bland andra skogsaktivisten Sebastian Kirppu och forskaren Ebba Lisberg Jensen som studerat människans relation till skogen. MH

Avatar (2009)

Regi James Cameron

Camerons science fiction-version av ett urfolks kamp för att bevara sina urskogar mot rovdrift är visserligen späckad med filmklichéer men ändå ett visuellt äventyr i maffig 3d med visst budskap. MH

Ordet –  ”Ekologisk”

Ekologi är kanske den enda vetenskap som lyckats bli både marknadsmässig och populär med ett trolleritrick. Det krävdes endast två bokstäver – sk – i ordets slut för att skruva upp volymen högt över det som tidigare mest kändes som ett dämpande ”sch” och ”Största möjliga tystnad ”. Ekologi gjorde karriär till ekologisk. Nu hörs det tydligt i debatten och bifallet är ofta ljudligt med både buller och bång. Bakom står såväl medvetna trendsättare i storstäder, matglada naturmuppar i stugor som målmedvetna bönder vid stior.

Ordet lockar inte längre bara den lilla skara som nyfiket smyger i spenaten för att med håv, lupp och kikare förstå naturens sammanhang. I dag är skaran som lystrar och larmar både stor och röststark, i dubbel mening. Den ställer krav både på butiksexponering, märkning och politik som kan ge eko i miljön.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i