Ljus från tyngdkraft
GRÖN TEKNIK * Mer än en och en halv miljard människor lever utan tillgång till elnät. De allra flesta av dem använder hälsovådliga och brandfarliga fotogenlyktor för att få ljus under dygnets mörka timmar. Fotogen är fossilt bränsle och dessutom dyrt. Två brittiska uppfinnare har utvecklat en lampa som i stället använder tyngdkraften som energikälla.
GRÖN TEKNIK * Mer än en och en halv miljard människor lever utan tillgång till elnät. De allra flesta av dem använder hälsovådliga och brandfarliga fotogenlyktor för att få ljus under dygnets mörka timmar. Fotogen är fossilt bränsle och dessutom dyrt. Två brittiska uppfinnare har utvecklat en lampa som i stället använder tyngdkraften som energikälla. En tiokilos sandsäck fungerar som lod. Det tar några sekunder att lyfta upp den, sen lyser lampan i en halvtimme. I produktion beräknas lampan kosta cirka fem dollar, vilket kan tjänas in på några månader genom minskad fotogenanvändning. Lampan kan också användas för att ladda batterier eller annat som ansluts till enheten.
Ladda mobilen med grillen
I utvecklingsländerna lagar miljontals personer sin mat över öppen eld och tusentals dör varje år av att andas in den orena röken. Många gör långa resor bara för att ladda mobiltelefonen.
Det här är problem som New Yorkföretaget Biolite försöker lösa med sin veddrivna spis. Inuti en metallcylinder finns en generator som omvandlar bränslet – som kan bestå av ved, kvistar och kottar – till el. Elen driver i sin tur en fläkt som syresätter förbränningen. Därmed ökar effektiviteten och bränsleförbrukningen halveras. När spisen är igång produceras också el för att ladda en mobiltelefon via en usb-kontakt. Spisen säljs också i usa i en version för friluftsliv. Pontus Fall
En miljon solpaneler
Energiföretaget Grameen Shakti i Bangladesh nådde i november förra året sitt mål om att installera en miljon små solelsystem i hushåll på landsbygden. Företaget arbetar med hjälp av mikrokrediter och en väl uppbyggd organisation med egen tillverkning, supporttekniker och installatörer, varav merparten kvinnor. Själva solpanelerna importeras, resten tillverkas i egen regi. Med en takt av tusen nya anläggningar om dagen räknar företaget med att nå två miljoner hushåll till år 2016. Ett typiskt solelsystem består av en 110 w solcell, några lampor, regulator med ladduttag till mobilen och kanske en liten svartvit teve.
Indien satsar på solkraft
Indien satsar stort på solel, både i elnätet (on grid) och ute på landsbygden dit ledningarna inte når (off grid). Målet är 20 000 mw solel on grid och 2 000 mw off grid till 2020. Redan i dag finns mer än 1 000 mw solkraft under byggnad eller redan klar och mer än 10 000 byar har fått tillgång till små lokala solelanläggningar. (I Sverige var den installerade soleleffekten 22 mw förra året).
Vid slutet av förra året hade närmare fem miljoner solcellslyktor för hemmabruk sålts i Indien och knappt 900 000 hushåll har fått småskaliga solelsystem installerade. Regeringen subventionerar dessa med upp till 30 procent. Soldrivna pumpar i jordbruket är en annan satsning.
”Som statsanställd kan man inte vittna mot regeringen”
James Hansen, känd klimatforskare vid Nasa, som lämnat sin tjänst för att bli klimataktivist.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.