Mångfald i bolagsskog
Går det att förena olika typer av skogsbruk med naturvård och samtidigt locka besökare? Mångfaldsparker är SCAs modell och snart är det upp till bevis i den stora skogen vid Sundsvallskusten.
Fyraårige Folke Daniels stannar och tittar på mossor och lavar som täcker marken i skogen vid Galtströms bruk, några mil söder om Sundsvall. Under tiden fortsätter föräldrarna och syskonen till Trollstenarna, stora klättervänliga stenblock bara några meter från bilvägen.
Än är det drygt ett år kvar till den offentliga invigningen av Sundsvallskustens mångfaldspark. Men arbetet med den har pågått sedan mer än ett år tillbaka. Och precis som familjen Daniels passar många på att besöka området.
För SCAs del handlade det från början om att följa en av skogscertifieringsorganisationen FSCs regler: att skogsbolag som vill plantera främmande trädslag ska använda sig av extra och mera omfattande åtgärder med naturhänsyn.
– Det kan till exempel handla om att återställa skogen som den såg ut i Galtström före industrialismen, säger Tomas Rydkvist som arbetar som naturvårdsspecialist på SCA.
Under den här dagen har han satt upp skyltar till två av stigarna i det sammanlagt 1 500 hektar stora området. Den ena stigen är bara några hundra meter och går till ett klapperstensfält, den andra leder en längre slinga ned till havet.
Förra året gjordes inventeringar av så gott som hela området som delades in i skötselbestånd. Varje del är noggrant beskrivet med naturtyper, observerade insekter, djur och fåglar samt hur marken ska skötas.
Här liksom i stora delar av Norrland håller gran med kråkris på att tränga undan tallskogen. Kråkriset innehåller dessutom ett ämne som gör att ingenting annat vill växa. Så Tomas Rydkvist vill gallra bort granarna och bränna skogen.
– Då får vi ett öppnare landskap som gynnar fler arter. Ett exempel är nattskärran som numera är ovanlig i dessa trakter. Kanske går det att göra miljöer där den trivs.
MEN TILLBAKA TILL VÅREN 2013. Då träffas den projektgrupp som ska vara med vid utformningen av mångfaldsparken. Gruppen består bland annat av representanter från Naturskyddsföreningen, kommunen och länsstyrelsen.
Tanken är att så många röster som möjligt ska kunna vara med och påverka. Natur och kulturintressen kan ställas mot varandra. För deltagarna gäller det att ha tillräcklig kunskap som inte enbart bygger på tyckande.
Sundsvallskustens mångfaldspark består av en mängd mindre områden som länkats samman till en större enhet. Stormen Dagmar drabbade området hårt för några år sedan.
– Flera värdefulla skogar som skulle ha sparats föll. Nu försöker vi skapa sammanhängande områden för att fler arter ska överleva, säger Björn Eriksson som är skötselchef på Medelpads skogsförvaltning.
Det är också anledningen till att drygt hälften, cirka 70 procent, av mångfaldsparken ska brukas med naturvårdande metoder. Resten ska skötas som ett vanligt skogsbruk med vanliga krav på avkastning.
Samma regler ska gälla för hela SCAs skogsinnehav med dess miljöcertifierade skogar. Till exempel att spara kantzoner vid vattendrag, spara värdefulla träd och undvika markskador i samband med avverkningar.
– Men det beror på vilka glasögon vi sätter på oss. En del tycker att kalhyggen är det fulaste som finns medan andra menar att skogen också måste brukas, säger Tomas Rydkvist.
Den kommentaren är kanske en del av knäckfrågan. I en tid när allt fler ifrågasätter storskogsbrukets metoder vill SCA visa att det går att sköta skogen på olika sätt med alternativa metoder.
Det blir allt viktigare hur skogen ser ut. Djupa hjulspår innebär inte bara förorenade vattendrag med utdöende flodpärlmusslor och växter, utan också irriterade besökare som inte vill att deras gångstigar ska bli förstörda.
Skötselplanen styr upp arbetet med mångfaldsparken. Några områden ska sparas, det vill säga att de lämnas utan åtgärd. På andra kan det bli aktuellt att hugga enstaka träd och lämna död ved. Eller att starta skogsbränder.
Samtidigt kan detta vara en kontroversiell åtgärd. Alla vill inte att skogen ska brinna. Konflikter kan det också bli med skogsvårdslagen som ställer höga krav på återplantering och produktivitet.
– Vi vill gallra hårt på några av områdena för att släppa in värme och ljus. Men då minskar tillväxten, säger Tomas Rydkvist.
Medan tjänstemännen på SCA funderar på hur deras skogar ska kunna användas på bästa sätt fortsätter arbetet med kultur- och naturvärdesinventeringar. Bland annat har kulturgruppen bestämt sig för vilka områden som de tycker är särskilt intressanta.
Till exempel handlar det om ett skepp som gick på grund för åtskilliga hundratals år sedan och nu ligger fullt synligt vid mynningen av en bäck, den gamla fäbodvallen som är väl dokumenterad och lämningarna från ett medeltida fiskeläger.
För naturvårdens del handlar det om att restaurera en skog som varit påverkad av människor i hundratals år. Som huggits hårt och sedan återplanterats med jämnåriga träd. Skog som nästan helt saknar död och gammal ved.
En del går att återskapa, menar Tomas Rydkvist. Till exempel går det att smitta tallar med tallticka så att de ruttnar och ger livsrum till växter, fåglar och insekter. Eller att mekaniskt skada tallar för att de ska klara rötan bättre och därmed bli äldre.
Närmaste åtgärden blir att bränna ett cirka fem hektar stort område nära hamnen i Galtström i sommar. Förmodligen kommer badgästerna som kommer till den näraliggande badstranden att bli förvånade när området ändrat karaktär.
– Vi ska sätta upp skyltar som berättar om varför vi gör vissa åtgärder. Det är viktigt att besökarna blir informerade, säger Björn Eriksson.
WILTRUD OCH HOLGER DANIELS, som ursprungligen kommer från Tyskland, går så ofta som det är möjligt med sina barn i skogen. För dem handlar det om lek och rekreation men också om att lära barnen att vara trygga i skogen.
De tycker att det finns många fördelar med Galtström. Att området ligger nära Sundsvall är en och att det är lätt att ta sig dit. Avstånden är korta och det krävs inte några milslånga vandringar.
Att Medelpads första järnbruk låg just här ger en extra krydda till platsen, anser de. Här finns bruksmiljön med alla dammar som tidigare försåg industrierna med vatten och den nyligen renoverade herrgården som används till representation av skogsbolaget.
– Här finns SCAs rötter. Historien är en del av vårt varumärke, säger Kjell-Åke Hermansson, arkivchef på SCA och ansvarig för skötseln av Galtströms bruk.
Ett ansvar som också förpliktigar, menar Wiltrud och Holger Daniels. Om man bjuder in allmänheten måste området skötas på ett bra sätt. Då blir det en bra marknadsföring för bolaget som visar att det går att förena skogsbruk och naturvård.
Wiltrud och Holger Daniels fortsätter den korta promenaden ned till badviken i Vitsand. Med i packningen finns grillkorv och kläder till ombyte. Mer behövs inte för en lyckad dag med små barn i naturen, säger de.
Flera mångfaldsparker på gång
- Inom de närmaste åren kommer SCA att öppna fem mångfaldsparker i Sverige.
- Sundsvallskustens Mångfaldspark som följer kusten söder om Sundsvall invigs troligen sommaren 2015.
- Mångfaldsparkerna ska vara på minst 500 hektar och helst gränsa till ett reservat eller annat skyddat område.
- Minst femtio procent av skogen i mångfaldsparkerna ska brukas med metoder som tar särskild hänsyn till naturen.
- Avsikten med mångfaldsparkerna är att öka tillgängligheten, minska fragmentiseringen och ge mer biologisk mångfald.
- Enligt forskningsprogrammet ”Friluftsliv i förändring” vill svenskarna ha skogar som är väl skötta, lättframkomliga och som ligger nära bostaden www.friluftsforskning.se.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.