Mat och kärlek
BILD * Födan för dagen och kärlekslivets komplicerade ritualer upptar en stor del av fåglarnas liv. Fågelfotografen Brutus Östling fascineras av deras beteenden och vill förmedla den skönhet han ser i kamerasökaren.
BRUTUS ÖSTLING är förläggaren som blev fågelfotograf och författare. För femton år sedan var han i Florida för att göra ett reportage om utrotningshotade västindiska sjökor. Brutus började sin fotobana som undervat-tensfotograf.
– Jag råkade hamna i Everglades våtmarker, hade med mig en enkel kamera och tog några fågelbilder. Ganska snart flydde jag dock från värmen och myggen, aldrig mer fåglar! Men det var ändå något som fångade mig då, jag kunde inget om fåglar, men fascinerades av deras beteenden.
Brutus Östling reser världen över för att ta sina fantastiska fågelbilder. Han har inga direkta favoritmiljöer. Trots att han inte tycker om att frysa har han arbetat mycket i Arktis, nu senast genom att följa isbjörnsforskare på Svalbard.
Hemma på tomten på landsbygden i norra Skåne har Brutus tre fotogömslen. Där sitter han och spanar tidiga morgnar innan familjen vaknat. Han lägger regelbundet ut mat till fåglarna.
– Jag förenar nytta med nöje och ger något i gengäld till mina fotoobjekt.
Det som inte upphör att fascinera Brutus Östling är fåglarnas intrikata beteenden. Han hoppas att bilderna kan förmedla något av den skönhet han upplever genom kamerasökaren.
– Det är helt klart fråga om intelligenta och kännande varelser. Mitt engagemang handlar inte bara om att berätta om hotade arter, utan också om att visa hur grymt vi beter oss mot fåglar och djur.
PÅ NIO ÅR HAR det blivit nio framgångsrika fotoböcker om fåglar, hittills. Sammanlagt har de sålt i över en kvarts miljon exemplar. Den första, Mellan vingspetsarna från 2005, räddade hans bokförlag Symposion undan konkurs. Den bok som ligger honom varmast om hjärtat är Under asfalten vilar en strand som handlar om albatrosserna på den forna flygbasön Midway i Stilla Havet. I de flesta fall har han samarbetat med duktiga forskare och naturskribenter kring texterna, men de två senaste böckerna har han skrivit helt själv.
Nästa bokprojekt ser ut att bli en bok om gamar.
– Rovfåglar är efterfrågade till reklambilder och liknande, men gamar vill ingen ha. Ändå är de väldigt nyttiga renhållningsarbetare. Jag vill göra en bok till gamarnas försvar. De är sociala i flocken, med komplexa beteenden för samverkan dem emellan. Många gamarter är dessutom hotade.
Man kan undra om den som reser till fåglar över hela världen har dåligt klimatsamvete? Inte särskilt mycket svarar Brutus Östling.
– Att vara vegetarian brukar ungefär motsvara bilkörningen i utsläpp, och jag har i alla fall ett syfte med mina resor.
Brutus har skrivit en bok med titeln Konsten att fotografera fåglar och andra djur. Hans viktigaste tips är att vara på rätt plats när fågeln dyker upp, man kan planera fotograferingen, se till att få en lugn och bra bakgrund, försöka komma tillräckligt nära utan att störa och tänka på ljusets riktning, medljus eller motljus i gryningen är oftast bäst.
– Det svåraste med fågelfotografering är dock att man måste gå upp okristligt tidigt. Jag har nog egentligen valt fel yrke.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.