Miljöbil för tiotusen
GRÖN GUIDE * Den etanol (E85) som säljs på svenska mackar kommer från Brasilien och har i stort sett bra miljöprestanda. Enligt Naturvårdsverket och Vägverket minskar klimatpåverkan med 56 procent jämfört med bensindrift.
Antalet flexi-fuelbilar som kan köras på etanol har ökat kraftigt. Men även många bilar som inte från början är konstruerade för etanoldrift skulle kunna köras på alkoholen. Tekniskt är det små skillnader mellan en etanol- och en bensinbil, men den som tankar E85 så där utan vidare i sin traditionella bensinbil är ingen miljövän. För att ha kontroll över utsläppen av kolmonoxid, kolväten och kväveoxider krävs speciell reglerteknik.
Många har ändå ”fusktankat” E85 till sina bensinbilar, inte minst för att det länge varit billigare. En del har köpt en enkel tillsats som ska styra bränsletillförseln. Det hela är inte olagligt, men om bilen skulle visa upp otillåtet höga avgasutsläpp vid besiktningen gäller inte längre tillverkaransvaret.
Sedan den 1 juli förra året finns dock ett regelverk för hur man kan konvertera bensinbilar för etanoldrift. För att en ombyggd bensinbil ska få miljöbilsstatus (lägre fordonsskatt, lägre förmånsskatt med mera) krävs också att konverteringen är typgodkänd av Vägverket. Det dröjde till november 2008 innan pionjärfirman BSR i Växjö fick sitt första typgodkännande. Det gällde Saabs 9-5-modeller från och med årsmodell 2002. Nu kan därför alla ägare av sådana Saabmodeller konvertera sina bilar. Förändringen gör man enkelt själv. Programmeringssatsen kostar 9 950 kr. Till detta kommer en registreringsbesiktning på 650 kr. Därigenom tar också BSR över ansvaret för att avgasreningen på bilen fungerar från tillverkaren.
BSR kommer att lansera konverteringssatser också för vissa Opelmodeller. Därefter står också Volvos vanligaste modeller på tur.
När riksdagen fattade beslutet att godkänna konverteringar var bensinpriset högt och då fanns det en stark ekonomisk drivkraft att konvertera. I dag är bensinpriset lågt och konverteraren gör ingen ekonomisk vinst.
– Det bästa sättet att säkra att de fossila drivmedlen fasas ut är en stegvis höjning av koldioxidskatten på 15-30 öre per kilo (35-75 öre per liter bensin) varje år, säger Magnus Nilsson, trafikexpert vid Naturskyddsföreningen.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.