Minister under press
TEMA * Oavsett om frågan gäller elförsörjning eller energisparande i byggandet, befinner sig den centerpartistiske IT- och energiministern Anna-Karin Hatt under press. Det finns många som vill mer.
Anna-Karin Hatt konstaterar att Sverige ligger väl framme i omställningen till förnybar energiproduktion.
– Det ser väldigt ljust ut. Förhoppningsvis ska vi kunna överträffa vårt mål om hälften förnybart i energisektorn 2020.
Annat, som strävan att minska energiförsörjningen inom bostadssektorn, har mött mer kritik.
Hur ser regeringens strategi ut?
Anna-Karin Hatt hänvisar till Boverkets nya byggregler och den svenska implementeringen av EU:s direktiv om nära nollenergibyggande.
Remissversionen av det senare, utarbetad av Boverket, har dock kritiserats för att kraven inte är tillräckligt långtgående. Andra länder, som Danmark, har vassare krav. Många svenska kommuner, däribland Stockholms stad, har redan tuffare byggregler än visionen i det här förslaget. Naturskyddsföreningen menar att med förslagets låga ambitioner är det direkt missvisande att tala om nollenergibyggnader.
Och redan tidigare, i början av december i fjol, skrev Naturskyddsföreningen ihop med representanter för byggbranschen ett debattinlägg och krävde tuffare nationella byggregler. Udden var riktad mot regeringen, men Anna-Karin Hatt väljer att hålla god min:
– Ett jätteintressant handslag mellan miljörörelsen och stora byggherrar som jag välkomnar. Industrin ser fördelar i tuffa krav. Även om den varit skeptisk inledningsvis, har den sett möjligheten att utveckla något som sen ger exportmöjligheter.
Men vad gör regeringen?
– Vårt förslag kommer senare i mars. Vi tänker skärpa kraven steg för steg, mer vill jag inte säga nu.
Näringslivet vill öka energiproduktionen medan miljörörelsen vill se energieffektiviseringar som framtidstrategi? Hur ser du på denna konflikt?
– Jag ser inte konflikten så förenklat. Det finns en växande insikt om att en del av försörjningstryggheten handlar om att använda energin mer effektivt. Omställningen i bostadssektorn bort från direktverkande el är ett lysande exempel, liksom ett frivilligt sparprogram inom den elintensiva industrin. Strävandena går hand i hand, vi ser det också i övriga Europa. Sen har jag respekt för att näringslivet behöver en trygg energiförsörjning.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.