Motigt för marina reservat
Skyddade områden till havs kan ge hotade fiskbestånd nya chanser. Men i Sverige går arbetet trögt. Förslagen till försöksområden med fiskestopp har stött på hårt lokalt och regionalt motstånd.
Internationell forskning visar att både fiskenäring och naturvård kan tjäna på marina reservat med fiskeförbud. I skyddade områden återhämtar sig havet snabbt, och spill over-effekter ger bra fiske utanför reservatet. Naturvårdsverket och Fiskeriverket har på regeringens uppdrag tagit fram en lista på åtta tänkbara havsområden för nya marina reservat, varav ett ska bli försöksområde för fiskeförbud mellan 2005 och 2010. I dag har Sverige färre än tio marina reservat, jämfört med 2300 på land. Inget är helt skyddat mot fiske. Senast 2005 ska ytterligare fem marina områden vara skyddade enligt de svenska miljömålen.Men när utredningen gick ut på remiss i början av året stötte den på patrull. Det enda område där den regionala responsen är positiv är Salvo rev/Kopparstenarna vid Gotska Sandön. Men fisket i det området är i stort sett obefintligt redan i dag.Samtidigt uttrycker remissinstanserna förståelse för behovet av skyddsområden, så länge syftet är bättre förvaltning av den gemensamma fiskresursen.- Ett typiskt ?not in my backyard?-problem. Alla tycker idén är bra, men ingen vill ha fiskestopp i sitt område, säger marinbiologen Ulf Bergström på Fiskeriverket som varit med om att ta fram bakgrundsmaterial till utredningen.Det negativa gensvaret beror delvis på missuppfattningar, menar han.Exempelvis i Blekinge uppfattade många att det tänkbara förbudsområdet innefattade i princip hela skärgården. I själva verket syftade kartskissen på hela det område som skulle undersökas för att hitta ett möjligt fredat område.- Det förklarades i texten, men vi borde ha varit ännu tydligare. Tidsplanen var också tajt, det hade varit bättre om vi hunnit åka runt till alla aktuella platser och hålla möten innan remissen gick ut.
De studier som finns på marina reservat kommer framför allt från tropiska hav. Därför är det viktigt att hitta områden för svenska undersökningar.- Det är inte självklart hur vi bäst fredar områden. Ett nätverk av mindre reservat kan fungera lika bra som ett stort enhetligt, säger Ulf Bergström. Fiskeriverket bedriver redan provfiske i flertalet av de aktuella områdena för att kunna jämföra läget före och efter fredning. I områden som vattnen runt Gotska Sandön, har de stora effekterna förmodligen redan skett eftersom där fiskats mycket lite de senaste åren. Det finns fler exempel på svenska vatten som fredats från fiske längre tid. Licknevarpefjärden i Östergötland har i stort sett varit fiskefri sedan 70-talet. En punktundersökning i slutet av 90-talet visade att där fanns fler och större gäddor än i andra liknande områden. Kåvra nära Lysekil har fredats från hummerfiske sedan 80-talets mitt, där finns i dag gott om storhummer.- Men det allra tydligaste exemplet på lågt fisketryck är Öresund. Där har trålfiske varit förbjudet sedan 1932, samtidigt som annat yrkesfiske och sportfiske varit tillåtet. Viktiga kommersiella arter som torsk och plattfiskar är betydligt fler och större där än längre upp i Kattegatt.Fiskeriverket jobbar också med områdesskydd på regional nivå i Stockholms län. Där har man lyckats ena de olika intressenterna om lekfredningsområden genom att konsekvent förankra åtgärder underifrån.
Motståndet mot planerna på reservat med fiskeförbud medför förmodligen att tidsplanen förskjuts. Men på miljödepartement hoppas man att beslutet kan genomföras under 2005 eller senast1 januari 2006.- Det är viktigt med lokal förankring, och det har hela tiden varit avsikten att jobba på det sättet. Men det råder ingen tvekan om att planerna på ett område med fiskeförbud ska genomföras. Annars krävs ett nytt riksdagsbeslut, säger Stellan Hamrin på miljödepartementets naturresursavdelning.Text: Mats Hellmark
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.