Annons

Mysa miljövänligt?

GRÖN GUIDE - BOSTAD * Fossil paraffin eller stearin från palmolja och djurfetter, det är inte lätt att veta vilken råvara som ger miljövänligaste ljuset.

Skribent Anders Friström

DET ÄR LITE ironiskt att se människor tända värmeljus och släcka ellampor för miljöns skull. De allra flesta ljus består till stor del av paraffin som är tillverkat av fossil olja, samtidigt som det svenska elsystemet innehåller väldigt lite fossil energi.

Särskilt värmeljus görs nästan enbart av paraffin. Stearin å andra sidan görs ofta av slaktavfall, men även av vegetabiliska fetter och då ofta palmolja.

Även stearin har ett klimatfotavtryck om man räknar in utsläppen från djuruppfödningen och klimateffekter av regnskogsskövling för att anlägga palmoljeplantager. Så det finns en miljöbaksida även hos något så vardagligt som ljus. Hur ska man då tänka? Ett sätt är att titta efter miljömärkta ljus.

Svanmärkningen har kriterier för ljus. Den ställer bland annat krav på var råvaran kommer ifrån och på att den inte får vara besprutad med bekämpningsmedel. Palmolja eller sojaolja är inte tillåten och minst 90 procent av ljuset ska vara gjort av förnybar råvara. Därför består svanmärkta ljus nästan bara av djurfetter. Märkningen ställer krav på spårbarhet till produktionsanläggningen, men ännu inte på djurhållningen.

– Eftersom det animaliska fettet är en restprodukt och det finns så många ­miljöproblem förknippade med de vegetabiliska oljorna så är nog Svanmärkta ljus det bästa alternativet just nu, säger Sara Örberg på Naturskyddsföreningens Handla miljövänligt-kontor.

Det finns gott om svanmärkta ljus att köpa, några märkta värmeljus har också refillfunktion, med en glaskopp i stället för aluminiumhölje och utbytbara ljus. Bivax är också ett bra, men lite dyrare, alternativ.

Fossil paraffin eller stearin från palmolja och djurfetter, det är inte lätt att veta vilken råvara som ger miljövänligaste ljuset.

Spara på varmvattnet

En femtedel av all energi i ett genomsnittligt hem går åt till varmvatten. Det finns dock ett antal knep för att spara på varmvattnet och minska energiförbrukningen.

  • Skaffa flödesbegränsare till dina kranar och till duschen. Dessa är inbyggda i strilar eller utformade som en mellankoppling till dusch-slangen. De minskar vattenförbrukningen utan att du behöver byta ut hela kranen. Många modeller blandar in luft i vattenflödet för att man ska få samma komfort med mindre vatten. Mer avancerade lösningar ser också till att utjämna vattentrycket för att få ett konstant flöde.
  •  Byt packningar i droppande kranar som kan vara stora energibovar om varmvattenkranen står och rinner.
  •  Om du bor i eget hus har du sannolikt en varmvattenberedare. Moderna sådana är energieffektivare än gamla och läcker mindre värme. Det kanske är läge att byta?
  •  Se till att diskmaskinen är kopplad till kallvattenkranen. Moderna diskmaskiner är så effektiva att du inte behöver skölja av kladdiga tallrikar i rinnande varmvatten innan du ställer in dem. Den som diskar för hand har naturligtvis en balja att skölja i.

Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i