Naturligt plugg

GRÖN GUIDE – JOBB * Det finns många olika utbildningsvägar för den som vill jobba yrkesmässigt med att bevara naturen.

Skribent Anders Friström

DRÖMMER DU OM att arbeta med djur, natur och naturvård? Då finns det många olika högskoleutbildningar att välja mellan. Arbetsmarknaden för biologer är inte lysande, men en del tjänster finns inom länsstyrelser, kommuner och skogsbolag liksom inom forskning och inventeringsverksamhet. 

– Antalet jobb inom miljösektorn har ökat under lång tid, men mer på miljösidan än på natursidan, säger Marita Teräs, ar-betsmarknadsstrateg på fackförbundet Naturvetarna. Biologutbildningarna är väldigt breda och kan leda till jobb inom stora delar av arbetsmarknaden. 

Det finns både treåriga kandidatprogram och femåriga masterprogram. Så vad ska man sikta på – kandidatexamen eller en master?

– Du måste själv fundera ut vilken sorts jobb du vill ha. Arbetsgivarna efterfrågar inte långa utbildningar särskilt, säger Marita Teräs. Det kan vara klokt att efter kandidaten skaffa sig arbetslivserfarenhet och sen komplettera till en master.

På Stockholms universitet kan man läsa ett kandidatprogram i biologi. Därtill erbjuds det mer fältinriktade biogeo-programmet. Ett liknande program finns också på Umeå universitet. Karlstads universitet har ett naturvårdsinriktat masterprogram. Högskolan i Kristianstad har ett kandidatprogram med inriktning på ekologi och artkunskap. 

Jägmästarutbildningen vid SLU är femårig, med möjlighet till fördjupning inom bland annat naturvård och viltförvaltning efter tre år. Hortonom- och landskapsarkitektsprogrammen fokuserar på trädgårdar och parker, är femåriga och placerade i Alnarp i Skåne. Lantbruksuniversitetet har även ett treårigt biologiskt kandidatprogram i Uppsala. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i