Annons
Nu är timmätning möjlig

Nu är timmätning möjlig

Sedan den 1 oktober har alla rätt att få så kallad timmätning av elförbrukningen hemma. Med timmätning kan du få större möjlighet att påverka din elanvändning och dina kostnader. Du kontaktar ditt elhandelsföretag som kostnadsfritt ordnar med timmätning. Ibland krävs att en ny mätare installeras, men inte alltid. Många har redan en mätare som klarar uppgiften. Det kan dock ta upp till tre månader efter anmälan innan timmätningen börjar fungera.

Skribent Carl-Axel Fall

Timmätningen kan kopplas till en taxa där priset varierar. Då går du på så kallad »timspot-taxa«. Elleverantörerna tror att den tjänsten kommer att attrahera främst storförbrukare.  Men du kan också gå över till timmätning utan att koppla den till timdebitering. Vitsen är att du ser förbrukningen, vilket i sig kan ge en besparing. Elföretaget EON gav timmätare till 10 000 abonnenter och en utvärdering visade att dessa minskade sin elförbrukning med 10 procent jämfört med tidigare bara genom att se förbrukningen.

Elförbrukningen kan läsas av via en tjänst på nätet med en dags fördröjning.

Intresset för timmätning efter de första två veckorna uppges vara blandat. På Vattenfalls presstjänst säger Viktoria Raft att intresset varit »större än väntat«. Torbjörn Larsson, presschef på EON, säger att »många har ställt frågor kring det men få har tecknat avtal«.

Timmätningen regleras i en ny lag. Du kan läsa mer på Energimarknadsinspektionens hemsida www.ei.se

Bike-in-bio

Sveriges första mobila bike-in-bio har haft premiär. I oktober kunde cykelburna göteborgare besöka en Bike-in-bio i stadsdelen Kvillebäcken. Cykelbion är ett samarbete mellan den nya stadsdelen Kvillebäcken och Folkets bio i Göteborg. Stadsdelen Kvillebäcken utvecklas med höga klimatmål. Cykeln står i fokus för planeringen. Här blir det förutom försöket med cykelbion också cykelpooler och cykelgarderober.

Grön och skön förälder

Vill du se till att ditt barn får i sig så lite kemikalier som möjligt och samtidigt göra en insats för miljön? Naturskyddsföreningen har tipsen: ekologisk mat, tvättlappar med vatten i stället för våtservetter, och nappflaskor av glas eller stål. Ett nyrenoverat rum kan se fint ut, men vara fullt av skadliga ämnen. Undvik plast med PVC och ftalater i leksaker och barnrum. Begagnade kläder innehåller i regel färre kemikalier och sliter mindre på miljön.

Fler tips hittar du på Naturskyddsföreningens hemsida.

Palmolja och pepparkakor

Palmolja är ett vegetabiliskt fett som produceras billigt i plantager i tropiska områden. Dessa skapar ofta problem. Några av de större är skövling av regn­skog och fördrivning av småbönder. Palmolja används ofta i stället för andra fetter i industriellt framställd mat. Tack vare ett tryck från medvetna konsumenter har exempelvis vissa chipstillverkarna helt gått ifrån palmolja. Den finns dock kvar i många produkter. Från och med 2014 kan inte producenter ange enbart »vegetabiliskt fett« utan måste ange vilket fett som ingår. På så sätt blir det lättare att se vilka produkter som innehåller palmolja. En EU-förordning ligger bakom. Men räkna med att exempelvis årets pepparkakor är bakade på palmolja. Nästa år hoppas vi på snällare pepparkakor!

Fruktförmedling på nätet

Längtar du efter goda svenska äpplen när hösten kommer? Önskar du att du hade en egen trädgård med dignande fruktträd? Då är kanske Fruktförmedlingen något för dig. Med hjälp av internet får de som vill ha lokalproducerad frukt kontakt med trädgårdsägare med frukt i överflöd.

Fruktförmedlingen på facebook är tänkt att vara ett forum för att åtminstone en del av de tusentals ton frukt som annars slängs bort tas tillvara. Gruppen startade förra året och har nu nästan 5 000 medlemmar.

På organisationen Äkta varas Upprop för fallfrukt kan du enkelt hitta lokalproducerad frukt nära dig med hjälp av en kartfunktion.

Cykla torrt!

Vintermörkret och halkan närmar sig, och utrustningar för vintercykling utvecklas. Bra lyse och dubbdäck är måsten. Nu finns även en funktionell stänklapp som skyddar kedjan mot vatten när man cyklar i höstrusk och genom vattenpölar. De är tillverkade av Brooks och finns hos Skeppshult.

Miljöbästa bilar 2013

Gasdrivna Volkswagen Passat TSI Ecofuel och laddhybriden Volvo V60 Plugg-in delade på första plats när 2013 års miljöbästa bil skulle koras. Det är föreningen Gröna bilister som varje år utser miljöbästa bil och för 2013 blev det alltså en gasbil och en plugginbil som kom främst.

Fråga om etanolen

Varifrån kommer bränslet E85 på macken? Vi konsumenter har ett stort intresse att få veta. 

Etanolens miljöpåverkan varierar stort beroende på vad som är dess ursprung. Bäst klimatvärden anses etanol från brasilianskt sockerrör ha. Men sockerrörsetanol förekommer knappast längre i Sverige. Etanol från spannmål har medelgoda klimatvärden medan majs och vin har sämre. All etanol ska vara spårbar.

Sveriges Natur ställde i mitten av oktober följande fråga till de stora bensinbolagen: Vad är det för etanol ni säljer nu?

Statoil: Vår etanol kommer 100 procent från svenskt spannmål.

Preem: Största delen kommer från Sverige, i övrigt från Tyskland och Frankrike.

OKQ8: Det mesta från Tyskland,

Frankrike, Sverige, Ukraina och Polen. Men även från Slovakien, och fler

länder i Östeuropa.  Vanligaste gröda är majs.

St1: Största delen från Frankrike.

Därefter från Ungern, Tyskland, USA, Serbien, Sverige med fler länder. Största grödan är vete, därefter europeisk majs.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i