Nu kommer värmen
VINKLAT * Snart kan jag ge mig ut på en cykeltur i det spirande skånska landskapet. Tala om livskvalitet! Men hur länge får jag vara glad?
Den globala temperaturen har stigit markant de senaste trettio åren. Om trenden fortsätter blir det nästan en halv grad varmare i världen om tjugo år jämfört med i dag.
Nu går det sannolikt fortare än så. För varje kilo koldioxid mänskligheten släpper ut så stannar hälften kvar i atmosfären. Det är mängden koldioxid i atmosfären som driver på uppvärmningen och denna mängd blir större för varje år. Därför är det inte så konstigt att prognoserna från den samlade vetenskapen pekar på att det sannolikt blir mer än en halv grad varmare på tjugo år. Jämfört med förindustriell tid kan det bli uppemot 1,5 grader varmare till år 2030.
Gör det då så mycket? Ja! I en ny uppseendeväckande rapport hävdar klimatforskaren, James Hansen, att temperaturen under mellanistiderna bara har varit en halv till en grad varmare än nu. Trots denna lilla skillnad stod havsytan då fem meter högre än den gör nu!
En annan ledande forskare, Kevin Trenberth, påpekar att det i dag finns fyra procent mer vattenånga i atmosfären än för trettio år sedan. Den ökningen ger oss redan nu kraftigare stormar och rikligare nederbörd.
Redan en halv grads höjning på tjugo år kommer att få enorma konsekvenser som mänskligheten i dag blundar för. Man ska väl inte fråga sig om forskarna kan ha fel utan vad som händer om de har rätt? Speciellt när de så samstämmigt varnar för följderna. Var finns försiktighetsprincipen?
Varför vill inte mänskligheten förstå? De negativa följderna av klimatförändringarna ligger inte långt in i framtiden. De senaste årens naturkatastrofer i världen visar att de är här redan nu. De kommer att förstärkas kraftigt under de närmaste tjugo åren.
Samtidigt vägrar jag tro att det är för sent att göra något. Det är bara att sluta elda upp saker, framför allt kol och olja. Låt skogen stå kvar så att den kan dra åt sig så mycket koldioxid som möjligt. Mänskligheten måste bryta »Faustkontraktet« och inse sitt narkotikaliknande beroendet av energi.
Det är inte svårt. Det är bara till att satsa på att må bra och inte stressa runt som en skållad råtta. Mina drastiska förslag är förstås att sluta flyga, sluta köra bil och att äta ytterst lite kött.
Framför allt ser jag fram emot årets cykelsemester.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.