Annons
Ny partner för hållbart fiske

Ny partner för hållbart fiske

HAV * Fiskare som förlorat sin rätt att fiska och en organisation från kampen mot apartheid som behövde en ny uppgift. Deras vägar korsades och på bara några år har de skapat hopp om ett mer socialt och ekologiskt hållbart fiske i Sydafrika.

Skribent Linnéa Falk

Masifundise är en ny samarbetsorganisation till Naturskyddsföreningen, som i höstas beviljades organisationsstöd på sammanlagt cirka en miljon kronor fördelat på tre år.

Organisationen mobiliserar fiskare som använder traditionella, småskaliga metoder – och skapar på så sätt förutsättningar för ett mer socialt och ekologiskt hållbart fiske i framtiden.

Det småskaliga fisket har haft det svårt i Sydafrika. Den nya fiskelagstiftning som antogs 1997 uteslöt det småskaliga fisket, som därmed inte heller fått del av de årliga fiskekvoterna. Det innebär att sekelgamla fisketraditioner blev illegala, ett stort socialt och ekologiskt problem eftersom detta fiske är så mycket mer skonsamt för havsmiljön än modernt, trålbaserat industrifiske.

Masifundise har sin bakgrund i motståndet mot apartheid. I organisationen finns metodproffs som genom utbildning skapat rörelser för demokrati och egenmakt. Men när apartheid föll 1994 fick organisationen börja söka sig en ny roll. Samtidigt blev fiskarnas situation allt mer ohållbar. Under parollen »Fishers Rights are Human Rights« började man mobilisera fiskare i kustsamhällena, och dessa fiskare har format en egen organisation, Coastal Links, som samverkar med Masifundise. Samarbetet gav snabbt goda resultat. Redan efter några år vann Masifundise en domstolsprocess mot miljödepartementet där fiskelagstiftningen prövades mot Sydafrikas unika konstitutionella skydd mot diskriminering. Resultatet blev tillfälliga fisketillstånd för de traditionella fiskarna och krav på en ny lag där fiskarna måste få vara delaktiga i skrivprocessen. I dag finns Coastal Links-grupper i 20 kustsamhällen i Sydafrika, fler står på kö och dessutom jobbar Masifundise med att sprida sin metod norrut till fler länder på den afrikanska kontinenten.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Linnéa Falk
Artikeln publicerades i
Annons