Ögonblickens passion och glädje

Ögonblickens passion och glädje

Ögonblick av fågelmöten. Passionen i kunskapssökandet. Möten med igelkottar och fjärilar, årstidernas skönhet. Möt våren med böcker av inspiration och glädje.

Skribent Eva-Lena Neiman

Varför väcker fåglar så många lustfyllda och glädjerika känslor hos människor? Det finns inget lättformulerat svar på den frågan. Köerna ringlade långa utanför Waldemarsudde när Lars Jonsson ställde ut sina fågelmålningar. Men alla som inte hann dit kan se bilderna och läsa om konstnären i den omfångs- och innehållsrika Fåglar och ljus (text av Hans Henrik Brummer, Staffan Söderblom och Björn Linnell, Atlantis) som samtidigt fungerade som utställningskatalog.
De stora målningarna, många av senare datum, kommer inte riktigt till sin rätt i litet format, men mängden bilder: skisser, serier, kompositionsutkast och färdiga målningar är fantastisk. Och det finns rikligt med text om Lars Jonsson ritande och målande liv med fåglar, liksom en diskussion om avbildning och konst. Jag tror att avbildandet av fåglar med såväl penna, pensel som kamera, är försök att återge det som inte syns, oavsett om varje vingpenna är exakt återgiven. All konst sysslar med någonting bortom bild och ord. Hela det projekt som Lars Jonssons fågelmålande är, denna passion, tillför något till bildernas enskildheter. Det är, trots skickligheten, i denna besatthet som den verkliga kraften ligger. Uthållighetens och kunnandets outtröttliga strävan att söka återge fågelkänslans lyckliga ögonblick. Det berör och ger bilderna ett inre ljus.

Samma fågelanknutna passion fängslas jag av i Sture och Britt Tranevings bok Vårens budbärare, tranan (Förlaget tranan). Tillsammans har de rest jorden runt, fotograferat och dokumenterat alla världens femton tranarter. Det ligger en lätt vansinnig och upplyftande glädje i ett sådant projekt. Många tusentals besökare har njutit märkliga fågelstunder vid Hornborgasjön. Bokens trankunskap och vackra bilder är en kärlekshyllning till en märklig fågel som med sin dans och trumpetfanfar tycks röra vid en primitiv och ursprunglig vårkänsla i oss.

Tranboken gör mig glad, liksom att läsa och bläddra i en trave med böcker som på olika sätt, men med samma grundton, förmedlar hur mycket naturen kan erbjuda av upptäckter och utforskning för öppna sinnen. SNF:s årsbok 2002 Liv och lust ? inblickar och utflykter i naturen, text Mats och Åsa Ottosson, innehåller så mycket av inspiration och roliga fakta att den håller flera år framåt.

En annan av SNF:s inspirationsböcker, Vilda Grannar, av Per Bengtson och Maria Lewander, har kommit i ny upplaga med tilltalande bilder och gott om konkreta tips för den som vill hjälpa vilda grannar i träd, på mark och i vatten. Det är lycka att se en flugsnappare ta en holk i besittning, möta en igelkott eller kanske om inte pussa, så klappa lite på en groda! När man väl samlar idéer och lust för utflykter och praktisk naturvård, kan man bläddra vidare i Bergslagen blommar, trädgård och kultur i Bergslagen, av Yvonne Isaksson (förlag Blombergska bokhandeln). Skönhet i färger och former, konstnärliga uttryck i trädgårdskompositioner eller små installationer utmed en stig. Den anspråkslösa men engagerade tonen i boken tilltalar. Den tycks gjord ur ren glädje över lavendeldoft och fjärilsfladder.

Sist måste jag uppmana alla som jobbar med barn, eller som vill utforska naturens kraft som kunskapsförmedlare, att läsa Skolgården som klassrum, Året runt på Coombes School, av Titti Olsson m fl (Runa förlag i samarbete med Movium). Boken handlar om mycket mer än natur, men naturen är grunden i symbolskapande, värdeförmedling och livskänslan som kommer till uttryck i det märkliga projektet Coombes School.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i