Oklar framtid för etanolen

Oklar framtid för etanolen

TRAFIK * Var etanolen på mackarna nu ska komma ifrån är högst osäkert, importören Sekab har fått ekonomiska problem och lägger ned importen av E85.

Skribent Anders Friström

Sekab, som svarat för cirka 90 procent av etanolimporten till Sverige, har tvingats omstrukturera verksamheten och slutar under våren att importera E85-bränslet. Företaget avvecklar också sina satsningar på egen etanolproduktion i Afrika och Polen. Under hösten har också etanolförsäljningen rasat rejält, till följd av sänkt pris på bensin och höjt pris för etanolen.

Sekab lanserade i våras certifierad etanol med vissa sociala och ekologiska krav på produktionen. Frågan är vad som nu händer med E85-satsningen i Sverige. Bensinbolagen får nu själva importera etanol till sina mackar. Hur blir det nu med certifieringen?

– Det kommer att finnas E85 att tanka på mackarna även i fortsättningen, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil. Vi arbetar sedan tidigare med att ställa inköpskrav på våra biodrivmedel, men det finns inget etablerat certifieringssystem att tillgå. Därför kan vi ännu inte fullt ut garantera att det vi köper in är hållbart eller producerat under acceptabla sociala förhållanden. Vi önskar oss ett europeiskt certifieringssystem för biodrivmedel, men i väntan på ett sådant måste vi hitta egna rutiner för att verifiera våra inköpskrav.

Under januari minskade Statoils försäljning av E85 med 65 procent jämfört med en toppnotering i oktober -08. Varför ligger priset kvar på så hög nivå, trots att försäljningen rasar?

– Vi köper inte etanolen på någon spotmarknad, på grund av våra inköpskrav arbetar vi med långa kontrakt. Därför finns det ingen snabb följsamhet till världsmarknadspriset, som för bensinen, fortsätter Helena Fornstedt. Till våren blir dock E85 billigare igen, när vi går över till sommar­kvalitet med lägre bensinblandning och därmed får lägre andel bensinskatt i priset.

OKQ8 är störst på marknaden och säljer också certifierad etanol från Sekab.

– Vi vill ha certifierad etanol och kommer att ställa krav även på nya leverantörer, säger Anna Marinder, informatör på OK ekonomisk förening. Vi hoppas på nya aktörer som kan ta över Sekabs roll. Det bästa vore en gemensam europeisk certifiering. Om etanolen ska finnas kvar på marknaden måste den produceras under justa förhållanden.

Anna Marinder tror också att etanolen blir billigare när man går över till sommaretanol. Bensinskatten är nu 7 kronor per liter och när bensininblandningen minskar från 25 till 15 procent sjunker skatten med cirka 70 öre.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i