På hållbar kurs
I slutet av september var vi 15 personer från Naturskyddsföreningen som samlades i en lokal i Vasastan i Stockholm. Inom ramen för Naturskyddsföreningens nystartade diplomutbildning skulle vi lära oss om och diskutera »hållbart ledarskap«.
I slutet av september var vi 15 personer från Naturskyddsföreningen som samlades i en lokal i Vasastan i Stockholm. Inom ramen för Naturskyddsföreningens nystartade diplomutbildning skulle vi lära oss om och diskutera »hållbart ledarskap«.
Det var en blandad skara som hade tagit sig dit, motiverade att utveckla sina kunskaper om ledarskap och engagerade i föreningens arbete på olika sätt. Utbildningen är en del av Naturskyddsföreningens satsning på ledarskap.
Utbildningen har gett mig anledning att fundera djupare på vad ledarskap inom en ideell organisation innebär. Hur blir ledarskapet hållbart?
Någon etablerad och tydlig definition på vad hållbart ledarskap egentligen är verkar inte finnas. Det handlar om ett ledarskap som både verkar för en hållbar yttre miljö och är hållbart i sig. Var och en behöver kunna medverka med sina förmågor utifrån sina förutsättningar så att man inte tröttnar och slutar att vara engagerad utan kan fortsätta känna att det är kul.
Självkännedom behövs, och kännedom om att ett gott ledarskap består av många olika delar. Det är som en verktygslåda med en mängd olika verktyg för olika situationer. Ett hållbart ledarskap borde kunna innebära att verktygen används på bästa sätt för att bygga en hållbar värld med en hållbar miljö. Olika verktyg behövs beroende på exempelvis hur världen ser ut just nu i form av globalisering och individualisering, var i världen vi är och beroende på vilka vi är. Vi kan ibland exempelvis behöva lyssna mer aktivt, komma med fler lösningsförslag än problembeskrivningar eller att ge en vision om vad ett hållbart samhälle i framtiden innebär.
Ett hållbart ledarskap inom Naturskyddsföreningen borde kunna innebära att man skapar förutsättningar för att använda de resurser och redskap som finns inom föreningen för att nå det gemensamma målet, en hållbar miljö. Den stora utmaningen är att göra detta på ett balanserat sätt.
Vi behöver hjälpas åt genom att ta vara på varandras kunskaper, personligheter och egenskaper. Det behövs mer hållbart ledarskap i världen idag, och sådant ledarskap tror jag det finns mycket potential till inom Naturskyddsföreningen.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.