Plats för fler rovdjur
MÅNGFALD * Rovdjursutredningen presenterade nyligen ett delbetänkande med förslag till nya mål för antalet av de fyra stora rovdjuren i Sverige. Alla förslagen baseras på vetenskapliga rön.
För vargen tänker sig utredaren Lars-Erik Liljelund en målnivå kring 450 djur.
– Det allra viktigaste nu är att minska inaveln hos vargbeståndet genom att nya gener förs in. Vargbeståndet behöver också öka i storlek, men först i ett andra steg. Att bara ökat antalet vargar utan att åtgärda inaveln leder inte till ett livskraftigt bestånd, säger Lars-Erik Liljelund.
Flytt av östliga vargar som invandrar norrifrån till vargreviren i Mellansverige eller inplantering av vargvalpar från djurparker är några lösningar på detta.
– 450 vargar är mer än dubbelt så många som riksdag och regering har låst sig vid nu. Utredaren bekräftar också det vi sagt hela tiden: antalet vargar är för litet för att beståndet ska vara livskraftigt. Det här borde vara dödsstöten för licensjakten på varg, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.
För björnen är läget gott. Det finns nu cirka 3 300 björnar i landet. Målet sätts till minst 1 800 djur, vilket de facto redan är uppnått. Det innebär utrymme för en fortsatt licensjakt på björn.
Järven ökar och bedöms kunna uppnå »gynnsam bevarandestatus« i framtiden. I dag finns cirka 650 djur i landet. Målet bör enligt utredningen vara minst 850 djur.
Det går framåt även för lodjuret. Stammen visar en stabilt växande trend. I dag finns cirka 1 500 lodjur i landet, målet bör vara minst 1 200 djur. Genetiskt är lon inte utarmad, med få tecken på inavel.
Utredningens slutsatser ska bli grund för Sveriges nästa rapportering till EU om våra rovdjurs bevarandestatus.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.