Annons
Povels minne till fåglarna

Povels minne till fåglarna

MÅNGFALD * Ordkonstnären Povel Ramel har gått ur tiden, hans verk kommer dock att leva länge. Vi kan också vara tacksamma att familjen till hans minne valt att stödja Naturskyddsföreningens arbete för hotade fågelarter.

Skribent Jessica Engström

I juni tystnade den folkkäre ordkonstnären och store underhållaren Povel Ramel. Under närmare 70 år spred han glädje både som musiker, författare och revyartist. Men Povel Ramel var också en stor naturälskare och i åtskilliga av hans verk lyser intresset igenom. Pjäsen Naturläsaren börjar med: ”Aaaaah, naturen är en fantastisk företeelse” och i Ta av dig skorna sjunger han om den härliga känslan av att gå barfota i naturen.

REDAN SOM LITEN grabb smet han från skolan och tog spårvagnen till Skansen för att titta på djuren, gärna aporna. Intresset fick han från sin far som ofta tog med Povel i ekan och rodde ut på små äventyr. Men allra mest vurmade han för småfåglar. Något som ofta återkom i hans texter. I exempelvis låten Småfåglarne sjunger han på sitt eget finurligt bitska sätt om kanonfinken och rostskarven.

– Han hade ett otroligt fågel¬intresse. Det första han gjorde när han kom hem efter sina många resor runt jorden var att gå ut och mata fåglarna, säger hans styvdotter Carina Gillgren.

Hon berättar också att han med stor entusiasm slukade naturprogram på radio och tv, läste tidskrifter och böcker. Därför valde familjen Ramel att skänka alla minnesdonationer till Naturskyddsföreningens arbete för utrotningshotade fåglar och insatser mot deras allt mer utarmande livsmiljöer. Det är naturligtvis hedrande för föreningen men också ett behövligt bidrag till de många fågelarter i Sverige som lever i tynande bestånd. Vardagliga arter som sånglärka, ladusvala, och sädesärla minskar i antal och många ovanliga fåglar som kornknarr och skräntärna riskerar att helt försvinna som häckande arter om inte deras situation kan förbättras. I dag ser vi fåglarnas livsmiljöer förstöras. Vägbyggen, exploaterande jordbruk och en aggressiv skogsindustri är omständigheter som begränsar häckningsplatserna. Men hoten är även av global karaktär och kräver en helomvändning. Gifter och föroreningar är andra hot som fordrar långsiktiga insatser – för trots att sviterna av organiska miljögifter som DDT, PCB klingat av något är spåren fortfarande tydliga.

Bidragen som nu kommer in ger Naturskyddsföreningen en möjlighet att med oförminskad kraft ge alla fåglar tryggare vingar för framtiden, så som Povel Ramel hade önskat.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Jessica Engström
Artikeln publicerades i