Radhus för vitryggar
MÅNGFALD * ny avelsanläggning för vitryggig hackspett har invigts på Nordens Ark i Bohuslän. Snart kan man börja sätta ut uppfödda fåglar i naturen för att rädda kvar arten i landet.
Vitryggig hackspett är Sveriges mest hotade fågelart och en indikatorart för rik natur. Över 200 hotade arter trivs i samma skogar som vitryggen, men skogsbruket minskar snabbt de livsrum som vitryggen och dess följeslagare kräver.Tidigare har man inom ramen för Projekt vitryggig hackspett hämtat ungar från Norge. Nu kommer man alltmer att övergå till utsättning av uppfödda fåglar.En häckningsanläggning för vitryggig hackspett invigdes den 5 april på Nordens Ark i Bohuslän. Den består av en länga med elva burar. Just nu bor det nio par i burarna varav sex eller sju par är gamla nog att kunna häcka i år.- Vi har redan sett en parning och i flera av burarna råder full aktivitet, säger Christer Larsson, Nordens Arks ansvarige. Paren hackar ut bohål och hävdar revir. Vi hoppas att kunna sätta ut ett par ungar redan i år.Den nya avelsanläggningen gör utsättningen av fåglar både enklare och billigare. Målsättningen är att återskapa en vild population om 25-30 häckande par Sverige. I dag finns bara fyra kända par.- Häckningsanläggningen är en sista utväg för att hålla vitryggen vid liv tills det finns tillräckligt med livsmiljöer för arten, säger Kristoffer Stighäll, ledare för Projekt vitryggig hackspett på SNF. Bristen på gammal lövskog och död ved gör att vitryggen, som lever på insektslarver, har svårt att hitta föda.
www.snf.se/verksamhet/djur-natur/proj-vitrygg/index.htm
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.