Annons

Räkfrossans baksida

VINKLAT * Nu förbereds certifiering av odlade jätteräkor. Men de kan aldrig bli något bra miljöval, bara mindre dåliga för människor och miljö. Rådet kvarstår - köp inga jätteräkor!

Skribent Hanna Wolf, Projekthandläggare, Siwi/Swedish Water House

I vintras besökte jag kuststaden Khulna i Bangladesh för att delta i ett globalt möte med organisationer som arbetar mot räkodlingar. Jag visste inte så mycket om frågan innan jag åkte, bara att man ska undvika att äta jätteräkor. Exakt varför visste jag inte. Nu vet jag.

De senaste tio åren har efterfrågan på tropiska räkor ökat dramatiskt i Europa och USA. Överallt serveras det jätteräkor, tigerräkor eller scampi, kalla dem vad du vill. En tredjedel av världens mangroveskogar har huggits ned på grund av räkodlingar. Räkodlingarna för med sig en rad miljöproblem; förlust av mangrove, försaltning av jordar och brunnar, minskat fiske och förstörda kustekosystem, utsläpp av näringsämnen och gifter med mera. Resultatet är allvarliga skador på naturen, stort lidande och ökad fattigdom för kustens människor samt ökad sårbarhet för orkaner och stormar. Dessutom är en mängd sociala problem förknippade med odlingarna. Strax utanför Khulna träffade jag en kvinna som berättade om upprepade våldtäkter som hon och andra kvinnor som jobbar på räkodlingarna utsatts för. En man berättar om hur han hölls bunden i ett skjul då han inte frivilligt ville sälja sin mark till räkodlare.

Ett arbete har nu inletts av branschen för att ta fram en standard för att certifiera räkodlingarna. Initiativet stöds av bland annat av WWF. Enligt deltagarna i mötet i Khulna är det en process som riskerar att leda till en grönmålning av denna smutsiga industri som legitimerar en fortsatt ökad produktion.

Naturskyddsföreningen har i många år sagt blankt nej till certifierade räkor och menar att de inte skulle kunna komma i närheten av att vara hållbara. Det blir enbart en skillnad mellan dåligt och mindre dåligt.

Den nu aktuella certifieringen syftar inte till någon miljömärkning av räkor utan talar bara om en förbättrad och mer ansvarsfull produktion.

Visst kan certifiering vara en bra metod för att få till förändringar. Men deltagarna på räkmötet poängterade att odlade jätteräkor inte går att jämföra med bananer eller kaffe. Räkodlingen är i grunden ohållbar. ”Kan man certifiera vapenindustri?”, frågade en av deltagarna.

De odlade räkorna kan aldrig bli något Bra miljöval – köp inte jätteräkor!


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Hanna Wolf, Projekthandläggare, Siwi/Swedish Water House
Artikeln publicerades i
Annons