Rart gräs i Skara
Det började med en riksförening, nästan direkt hakade skaraborgarna på. Så småningom blev det en krets i varje kommun, bra nära i varje fall. Under femtiotalet och några decennier framåt byggdes folkrörelsen. I dag räknar Naturskyddsföreningen hela 270 kretsar.
REDAN 1909, NÅGON MÅNAD EFTER att Svenska Naturskyddsföreningen hade bildats i Stockholm, bildade Alfred Stalin för egen maskin Skaraborgs läns Naturskyddsförening. Föreningen visar inga tecken på ålderskrämpor.
– Det ger liv och kraft att fylla hundra, säger jubileumssamordnaren Göran Lundin, som arbetar med att ta fram en egen jubileumsbok.
Fjädergräset är Skaraborgs Naturskyddsförenings speciella symbol och har så varit i hundra år. Det vackra gräset, Stipa pennata på latin, var grundaren Alfred Stalins (1862-1942) särskilda ”vän och skyddsling”. Han satte taggtrådsstängsel runt de två sista exemplaren av den rara växten och lyckades sedan få gräset fridlyst 1916.
Stalin – som alltid betonade att hans namn inte uttalades som den ryske diktatorns utan med betoning på den andra stavelsen – var botanist och adjunkt i matematik och fysik vid Skara läroverk. Han var en man som levde mycket påvert, med sitt stora herbarium som enda sällskap. Naturskyddet och föreningen var hans liv.
Skaraborgs läns Naturskyddsförening anslöt sig till Svenska Naturskyddsföreningen 1938 och Alfred Stalin följdes så småningom av en lång rad prominenta och engagerade män, bland andra Nils-Gerhard Karvik (1908-74) som vid sidan av sitt engagemang i föreningen räddade berguvar – bland annat genom att föda upp dem i voljärer hemma i
villaträdgården. En annan var Per-Olof Swanberg (1908-2001), en av Europas främsta specialister på tranor. Han lade ner sin själ i att rädda Hornborgasjön, något som gjorde honom känd långt utanför länets, och landets, gränser. Mångårige styrelsemedlemmen Börje Löfving (1914-99), var ledande i det lyckade motståndet mot uranbrytningen i Ranstad på 1970-talet.
Fram till 1960-talet gjorde Skaraborgs Naturskyddsförening mycket av det arbete som länsstyrelsen gör i dag. Bland annat fredade man stora träd och köpte in mark man ville skydda, eller övertalade markägaren att donera marken till föreningen.
1962 ombildades föreningen till ett länsförbund och de första nio kretsarna i länet bildades – i Falköping, Grästorp, Hjo, Karlsborg, Kinnekulle, Lidköping, Mariestad, Skara och Skövde. Numera finns en krets i varje kommun i länet, inalles 15 stycken.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.