Annons

Renaste biltvätten

FRÅGOR & SVAR * Hur tvättar man bilen mest miljö­vänligt? Och vilken nytta gör bin? Läs svaren på läsarnas frågor.

Skribent Anders Friström Och Mats Hellmark

TVÄTTA BILEN MILJÖVÄNLIGT

Trots att jag inte kör mer än några kilometer per vecka blir min miljöbil efterhand smutsig. Hur tvättar jag den på ett miljövänligt sätt? Jag har en golvbrunn med oljeavskiljare i mitt garage och kommunen har inga begränsningar för användning av garaget för tvätt. Helst skulle jag vilja tvätta bilen i garaget med vatten och något miljövänligt rengöringsmedel men är det lämpligt? Om jag inte bör tvätta den i garaget – kan jag skölja av den med bara vatten? Om inte hur tvätta den på ett miljövänligt sätt?

⁄ Oscar Haglind

SVAR: Även om du har oljeavskiljare och använder miljöskonsamma tvättmedel så är det ändå en massa partiklar från gummirester och vägdamm som åker ut i avloppet. Partiklarna kan innehålla tungmetaller och andra förore-ningar som bärs vidare ut i vattendragen. Biltvätten på bensinmacken är ett bättre alternativ, här finns reningsverk som tar hand om det förorenade vattnet från biltvätten, och i vissa fall även recirkulerar det.

⁄ Anders Friström, redaktör, Sveriges Natur.

LUPINER TAR ÖVER

Hur får man stopp på lupiner och jättebalsamin? Lupiner sprider sig likt Egyptens gräshoppor och förkväver allt. Jättebalsamin är på väg att bli ett likadant problem.

⁄ May Gustafsson, Arvika.

SVAR: Blomsterlupin och jättebalsamin är förvildade trädgårdsväxter. Blomsterlupin har sitt ursprung i västra Nor-damerika och det första vilda svenska fyndet gjordes på 1870-talet i Skåne. Jättebalsamin kommer från västra Himalaya (Indien) och hittades första gången vild i Sverige i Frihamnen i Stockholm 1928. Bägge arterna bör utrotas utanför trädgårdar eftersom de konkurrerar ut den vilda floran. Blomsterlupin etablerar sig gärna i magra, artrika ängsmarker eller vägkanter. Eftersom den är kvävefixerande ökar kvävehalten i jorden och det påverkar övrig flora. Den skuggar också lågväxande arter. Jättebalsamin bildar höga bestånd på fuktig mark som skuggar ut naturlig flora. Receptet för båda arterna är: slåttra, trampa, gräv, och gör det sen igen! Kapa växten med lie tre till fyra gånger under vegetationsperioden (innan den sätter frön). Trampa sönder små bladrosetter om du hittar dem i det vilda. Gräv upp rötterna (blomsterlupin) men lägg dem inte på komposten, de kan gro. Jättebalsamin är ettå-rig och sprider sig med frön. Slåtter innan den har blommat och satt frön är den bästa metoden.

⁄ Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

BESPRUTAT EKOVIN

Läste om att ekologiska vinodlingar besprutas med kopparsulfat. Hur utbredd är den användningen?

⁄ Kerstin Öberg Klinga, Stråssa.

SVAR: Ja, det stämmer att det är tillåtet att använda kopparsulfat för att bekämpa svampangrepp i ekologisk vindruvsodling, såväl som i oekologisk vinodling. Om koppar har tillförts under lång tid kan odlingsjorden ha så höga halter att det kan skapa problem för biologiska funktioner i marken. Därför pågår forskning och debatt inom ekoodlingen för att hitta bättre metoder och undvika kopparsulfat. I ekologisk odling används främst förebyggande åtgärder som tåliga sorter och större plantavstånd för att minska svampangrepp. I den oekologiska vinodlingen har kopparsulfat minskat till förmån för kemiska bekämpningsmedel vilket är förbjudet inom den ekologiska odlingen. När Naturskyddsföreningen tidigare testade oekologiska viner fann man bekämpningsmedelsrester i alla prover. Till skillnad från många kemiska bekämpningsmedel som går in i hela växten kan kopparsulfat enkelt sköljas bort. Både koppar och sulfat är dessutom nödvändigt att få i sig för kroppens normala funktion och EU anser inte att det finns någon risk för överexponering via rester på frukt och grönt.

⁄ Emelie Hansson, jordbrukssak­kunnig, Naturskyddsföreningen.

GÖR ODLAD HONUNG NYTTA?

Jag undrar vad det är för skillnad på ekologisk och oekologisk honung och vad som är miljövinsterna? Gör odlad honung (tambin) egentligen någon nytta? Vore det inte bättre att satsa på att hjälpa de vilda bina för att undvika ett beroende av pollinering av tambin (som i USA).

⁄ Maja

SVAR: För Kravmärkt ekologisk honung gäller att minst 50 procent av pollen- och nektarkällorna ska komma från ekologisk odling eller ha ett naturligt ursprung. Inga kemiska bekämpningsmedel får användas i kupan. Bina ska utfodras med ekologisk honung eller ekologiskt socker. I Sverige har vi 280 arter av vilda bin, 40 av dem kallas humlor. 80 arter är rödlistade. Det är framför allt landskapsförändringarna som gjort att de vilda bina har fått svårare att klara sig. Alla med trädgård kan hjälpa vilda bin att klara sig bättre. Sluta använda bekämpningsmedel (påverkar både tama och vilda bin). Se till att det finns gott om blommor med nektar. Se till att det finns boplatser som död ved, ett knippe med ihåliga bamburör eller liknande. Tama bin bidrar också med pollinering av många grödor som ökar skörden. Det råder inget motsatsförhållande, både tama och vilda bin behövs och utför viktiga tjänster för oss människor.

⁄ Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

MILJÖPÅVERKAN AV HUNDSPANN

Jag har varit på hundslädeturer ett par gånger och gillat upplevelsen mycket. Men jag har också funderat på alla resurser som krävs. Om man tar hänsyn till att hundarna ska matas hela året, är det verkligen ett miljövänligt sätt att uppleva naturen? Jag har läst att våra husdjur kan ha större miljöpåverkan än folk i många fattiga länder. 

⁄ Sara Mesiti, Norge.

SVAR: Det beror på vilka aspekter man lägger på miljövänligt. Om man vill ha en levande landsbygd måste det finnas olika arbetstillfällen där. Personligen tycker jag att hundslädeturer ska sättas i relation till andra verksamheter som påverkar miljön som att köra snöskoter i fjällvärlden eller för den delen motorbåt i skärgården i södra Sverige.

⁄ Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

SKADLIGT KASTA RIS?

Är det ok att kasta matris på brudparet eller kan det vara skadligt för fåglarna att få i sig detta?

⁄ Anneli

SVAR: Det är en myt att det skulle vara farligt för fåglar att äta ris. Svenska fåglar är troligtvis inte särskilt intresse-rade av ris och skulle de äta ris så har de en effektiv muskelmage som kan mala ned både korn och frön. Så du kan lugnt kasta ris på brudparet, kasta inte för hårt bara.

⁄ Isak Isaksson, biolog, Naturskyddsföreningen.

VEM TJÄNAR PÅ BÄST FÖRE

Hur bestäms bäst före-datum? Vem bestämmer det? Vem förlorar på denna tidsbegränsning och vem vinner på den?

⁄ Sven-Erik Marklund, Piteå.

SVAR: För livsmedelsförpackningar finns två sorters lagstadgade datummärkningar, ”sista förbrukningsdag och ”bäst före”-datum. Sista förbrukningsdag används för känsliga livsmedel som köttfärs, rå kyckling och färsk fisk. Det är inte tillåtet att sälja dessa varor efter sista förbrukningsdag. Bäst före-datum gäller de flesta övriga förpackade livsmedel och anger att tillverkaren anser att varan är bäst att konsumera före detta datum. De håller dock oftast avsevärt längre än så, exempelvis kan ägg förvarade i kylskåp hålla i mer än en månad efter bäst före-datum. Det är tillåtet att sälja livsmedel även efter bäst före-datum i butikerna. Lukta och smaka för att avgöra om maten är ok att äta. Att så många slänger maten direkt efter passerat bäst före-datum bottnar kanske i rädsla för matförgiftning och begrän­sade kunskaper om hur länge matvarorna verk­ligen håller sig.

⁄ Anders Friström, redaktör, Sveriges Natur.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström Och Mats Hellmark
Artikeln publicerades i