Schysst sommar når fler
FÖRENINGSLIV * Naturskyddsföreningen har börjat inse att organisationen når ut till många, men inte till alla. Ett steg för att motverka den segregeringen togs 2009 med projektet Schysst sommar.
Schysst sommar riktar sig till unga på platser där föreningen sällan har varit. I år har Schysst sommar återkommit genom stöd från Postkodlotteriet – och pågår fram till januari 2016. För att fördjupa engagemanget erbjuds deltagarna att skapa egna projekt.
Carolina Klüft – världsmästare i sjukamp och ledamot i Naturskyddsföreningens styrelse – deltar som inspiratör. Riksföreningen kommer att driva projektet i Stockholm, Malmö, Uppsala, Eskilstuna och ytterligare en ort. Kretsar på fem andra orter kan ansöka om att driva egna, lokala versioner.
– Naturskyddsföreningen behöver börja lyssna på målgrupper som vi har stort avstånd till och sedan koppla deras behov till frågorna vi driver, säger Dena Gevarez som leder projektet.
OKEJ, DAGS ATT LYSSNA. Katerina Kourgiali, deltagare i Stockholm:
”Gemenskapen är på topp och vi längtar till aktiviteterna. Jag försöker vara med nästan varje helg, fast jag jobbar både lördagar och söndagar. Allt fler i skolan får höra om vad vi gör och vill vara med.
Det är bra att vi är med och utformar aktiviteterna. Kravet är att vi ska vara ute och att aktiviteterna ska ha ett syfte.
Vi har fått tre helgutbildningar om hållbar utveckling. Jag lärde mig mer på tre helger än på ett år i skolan. Carolina Klüft besökte oss och höll en väldigt inspirerande föreläsning om att sätta mål och kämpa för att nå dem.
Det blev mest fokus på socialt hållbar utveckling, och en massa politiska diskussioner.
När jag fick reda på mer om Förbifart Stockholm blev jag väldigt engagerad. Det har varit mycket snack om miljö och avgaser. När jag såg var Förbifarten ska gå i tunnel tänkte jag också att planen är väldigt rasistisk. Man ser att alla avgaser och buller kommer här i förorten. Det ska vara tunnel under Ekerö men inte här där jag bor. Jag gillar inte klyftorna, så jag känner starkt för detta förutom det som ska hända med miljön. Det är en jämlikhetsfråga.
På Tensta marknad gick jag runt och ställde frågor till människor om Förbifarten. Många visste inte ens vad det var, ändå är det de som bor här som kommer att påverkas mest. Jag frågade också vad de hellre skulle vilja göra för 30 miljarder. Många sa: ’bygg ut tunnelbanan i stället, det minskar både på köerna och på utsläppen’.
Jag ska klippa ihop en film av intervjuerna som en del av mitt projekt. Jag vill få ut kunskapen till fler.”
Linnéa Falk
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.