Annons

Skål för grönt vin!

Det finns 3300 Kravmärkta varor i Sverige. Vi käkar ekologiskt odlade ärtor och använder Svanenmärkt toapapper. Men på Systembolaget säljs bara fem ekologiskt märkta viner.

Skribent Joachim Stokstad

I kassan på Systembolagets prestigefyllda vinbutik på Östermalm i Stockholm:

– Jag skulle vilja köpa ekologiskt vin.

– Jaha.

– Det finns tydligen fem.

– Fem? Jaha. Har du några varunummer?

I telefon med informationsavdelningen på Systembolagets huvudkontor:

– Vem hos er kan ekologiskt vin?

– Ja, det var en bra fråga …

Så är det. År 2001, när vi kan handla allt från ekologiskt odlade ärtor till miljömärkt toapapper, då kan den som har monopol på alkoholförsäljning till konsument i Sverige erbjuda fem (5!) miljömärkta viner.

Är inte det både anmärkningsvärt och dåligt? Håkan Johansson, sortimentschef som leder bolagets inköpsavdelning, nickar, men med reservation.

– Vi har inte varit bra på att informera konsumenten om våra ekologiska viner, det kan jag hålla med om. Vi anger ju i prislistan vilka viner som är certifierade av EU-godkända organ, vi skyltar inte med det, men informationen finns där. Vi ser ett klart växande intresse, men det är svårt att exponera ekovinerna inom ramen för reglerna om varumärkesneutralitet.

Det sistnämnda tycks betyda ungefär att man inte kan puffa särskilt för ekologiskt vin eftersom de producenter som inte odlar miljömässigt skulle kunna bli ledsna.

– Hittills har alla viner fått tävla på samma villkor, pris och kvalitet har varit våra enda parametrar vid inköp.

Det här har förvånat många, både importörer och konsumenter. Pelle Fredriksson, informatör på kontrollorganisationen Krav, säger att man flera gånger har bett Systembolaget om att få Kravmärkning för exempelvis snapsar angiven i prislistan, men fått nobben.

– Jag tror att de vill vara opartiska och varumärkesneutrala, men då tycker jag inte att de har fattat vad en miljömärkning är. Krav är inget varumärke, det är information om hur en vara har producerats, en sorts kvalitetsmärkning.

– Jag tycker att det är tråkigt och konstigt att det inte finns fler ekologiska viner att köpa. Det finns nio Kravmärkta viner i Sverige, men inget av dem säljs på Systembolaget. Tre av dem har varit på provförsäljning, men inte sålt tillräckligt väl för att få vara kvar. Frågan är bara hur konsumenten ska veta att det finns ett Kravmärkt alternativ om Systembolaget inte vill skylta med det?

Borde man åtminstone inte kunna ha en särskild hylla med ekologiskt vin, så som livsmedelsbutiken har en egen hylla för naturligt producerade grönsaker?

– Varumärkesneutraliteten innebär att vi inte får framhäva vissa märken som bättre än andra, och ekologiska viner är inte bättre, säger Björn Rydberg, Systembolagets presschef.

– Det är väl inte omöjligt att vi skulle kunna presentera ekologiska viner i en särskild hylla, men jag vet inte om vi vill använda den metoden.

En som definitivt tröttnat på läget och tänker ta saken i egna händer är Viktor Jonsson, miljöengagerad juridikstudent i Göteborg. I flera år har han frågat Systembolaget varför de inte har fler ekologiska viner.

– Jag har fått höra att de är dyra, håller dålig kvalitet, har kort hållbarhet – det ena konstigare än det andra. De marknadsför ju ekovin negativt!

– Jämför med övriga Europa, där finns det ett stort och växande utbud. Det är som om hela miljöengagemanget har gått Systembolaget spårlöst förbi.

Viktor har bestämt sig för att själv göra något åt saken. Via kooperativet Handlaihop (www.handlaihop.nu) vill han starta en importfirma för ekologiskt vin. Han har redan ett tiotal intressenter.

– Vi gör det inte för att tjäna pengar, utan för att få tillgång till de här vinerna.

Nu är ämnet inte helt okomplicerat, påpekar Håkan Johansson på Systembolaget. Det finns nämligen fler än fem ekologiskt odlade viner i sortimentet. Men dels accepterar Systembolaget bara EU-godkända miljöcertifieringar, dels finns det en hel del odlare – speciellt när det gäller lite dyrare viner – som inte vill skylta med att man odlar ekologiskt.

???

– Jo, det stämmer, bekräftar Jens Dolk, produktchef på Bibendum, en av landets större vinimportörer.

– Den franska producenten Chapoutier har till exempel alltid arbetat ekologiskt, men det har de gjort för naturens skull, inte för konsumentens. Därför vill de inte lyfta fram det.

Svensk vän av ordning undrar om det verkligen skulle kunna påverka försäljningen negativt att nämna att man arbetar ekologiskt, men detta kanske är ett utslag av ett specifikt franskt tänkande.

– I mina ögon är det här ändå inte längre något jättestort problem, så som det var på 60-talet. Nu har allt fler insett att konstgödning och kemikaliebesprutning skadar oss själva, och många odlar redan helt eller delvis ekologiskt, säger Håkan Johansson.

– Snarare är det väl en etisk fråga, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg. Man vill ha ekologiskt vin för att naturen mår bra av det. Och så vill man undvika rester av kemiska bekämpningsmedel. Men vi har labb som håller koll på gränsvärdena. Inga av våra viner ska vara skadliga. Frånsett alkoholen, som är vårt i särklass största gift.

Att Systembolaget inte vill ange alla viner som påstår sig vara ekologiskt producerade, beror på att man vill följa EUs certifieringsregler.

Men hav tröst. En liten förändring tycks vara på gång. Systembolaget håller just på med en upphandling där man för första gången i historien jämför enbart ekologiska viner mot varandra. I höst och i vår lär vi få två-tre nya röda och två-tre nya vita i sortimentet.

Och – inte att förglömma – allt hänger ihop: Importörerna är dåliga på att puffa för sina ekoviner, Systembolaget är dåligt på att marknadsföra de få de köper in, och vi konsumenter är dåliga på att köpa ekovin. Kravmärkt mjölk må vara en självklarhet, vin är det inte.

En skål för att vi ändrar på det?


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Joachim Stokstad
Artikeln publicerades i