Annons

Slagkraftigt klädlarm

Moderna allväderskläder innehåller miljögifter. Det skrev Sveriges Natur i förra numret sedan SNF och Norges Naturvernsforbund undersökt några slumpmässigt utvalda allvädersjackor. Hur reagerade då klädbranschen?

Skribent Carl-Axel Fall

MODERNA TEXTILIER som impregnerats med fluorerade ämnen, så kallade fluorkarboner, får en rad värdefulla egenskaper. Förutom vattenskydd med andning även motståndskraft mot smuts, oljor och andra feta ämnen.

Men impregneringen har en baksida. Höga halter av fluorämnet PFOS (perfluoroktansulfonat) har påträffats
i människor och djur. PFOS bryts inte ned i naturen utan anrikas i vävnader och har otäcka egenskaper.

För några år sedan fick tillverkaren 3M kalla fötter för PFOS. Efter egna undersökningar bestämde företaget att ämnet skulle tas ur produktionen i december 2002.

I stället kom en annan fluorkarbonförening, FTOH, i bruk. Denna förening har mindre farliga egenskaper, men forskare misstänker att den i sin tur ombildas i naturen till fluorföreningen PFOA. Den föreningen ser ut att ha liknande egenskaper som PFOS.

Av de fyra jacktester som redovisades i Sveriges Natur fanns de högsta halterna av FTOH i jackor av märkena HellyTech och Gore-Tex.

HUR REAGERADE DÅ textilbranschen på uppgifterna? Tor Willy Nilsen är textilansvarig på Helly Hansen. Han berättar att frågan slogs upp stort i norska kvällstidningar och att många konsumenter blev oroliga.

– Några trodde att det var farligt att bära jackorna, men vi har sagt att så inte är fallet. Nu är det ganska lugnt.

Det betyder inte att Helly Hansen inte reagerat. Tor Willy Nilsen har besökt det norska institut som gjorde testerna och företaget har nu börjat testa sina olika produkter för att se om de skiljer sig åt.

– Proverna har visat att det finns små rester av PFOS i en del plagg. Vi talar om så små doser att det inte kan överstiga en eventuell kommande norsk lag. Men PFOS vill vi inte ha, det är alla eniga om. Vi har kollat att inga av våra underleverantörer längre använder PFOS. De små rester som upptäckts måste vara föroreningar som finns kvar i processen.

Hur är det då med fluorkarbonerna av typ FTOH som ni nu använder i kläderna?

– Vi har inga planer på att införa nollkrav. Men vi har tagit upp frågan med våra underleverantörer och några säger att de har alternativ. De ska vi nu titta på.

Kommer ni i framtiden att kunna informera om vad impregneringen består av?

– Ja, för nya produkter vill vi kunna ge sådan information.

Företaget Gore som står bakom varumärket Gore-Tex har inte agerat lika kraftfullt. Man har börjat en egen utvärdering av de tester som SNF beställt och hänvisar till att EPA, USAs naturvårdsverk, så sent som i januari 2006 sagt att vanlig användning av konsumentprodukter med dessa ämnen (PFOA) inte föranleder någon oro.

Bland svenska företag finns det sådana som agerat. Exempelvis har Polarn o Pyret beslutat att byta leverantör av impregnering, från Teflon till 3M för nästa säsongs plagg.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Carl-Axel Fall
Artikeln publicerades i