Annons

Spänning och trygghet

Att dagligen arbeta med miljöfrågor är ett sätt att hålla hoppet vid liv - och att ibland söka distans till oron. Eva-Lena Neiman hittar förlösande spänning i några nya böcker.

Skribent Eva-Lena Neiman

VÄRLDSHAVENS EKOLOGISKA system börjar löpa amok. Valar blir aggressiva. Märkliga djurformer uppträder i massförekomst.

Jag har bara hunnit halvvägs in i den 860 sidor tjocka ?ekologiska thrillern? Svärmen av Frank Schätzing (Bazar), men kan inte lista ut slutet. Trots att översättningen från tyska, av Frederik Sjögren, svajar ibland så blir jag fängslad. Boken har enligt omslagstexten sålts i över tre miljoner exemplar.

Det har kommit en hel del deckare och thrillers med ekologiska inslag. Kan de skaka om och ge ny spänning, inte bara åt läsaren, utan hela miljödebatten? Myndigheter och miljörörelse väger sina ord för att inte uppfattas som domedagspredikanter. Dessutom har deckare, även de om katastrofer, ett slut och en lösning.

JAG HAR PÅ KORT TID fått flera telefonsamtal om mobilmaster och strålningsfaror. Men att dagligen arbeta med miljöfrågor är ett sätt att hålla hoppet vid liv och, ibland, tvingas distansera sig till oron. Om strålningens faror och el¬överkänsligas kamp läser jag i en tunn liten bok med den deckarbetonade titeln Något som finns men inte syns (Författarens Bokmaskin) av Christine von Hedenberg. Hon påminner om strålningsproblemens vidd. I en tid av klimatförändringar, lömsk kemikaliepåverkan och strålning från master och telefoner finns det många skäl att inte känna en falsk trygghet. De strålningsdrabbade är redan många.

NAMNET Kyoto, laddat med så mycket oro och hopp, är ett genialiskt namn på en diktsamling som inrymmer hela känsloregistret, från förundran och naturtröst till klimathotets dallrande närvaro. Den sparsmakade boken av Björn Wickenberg (Trombone) gestaltar stilsäkert upplevelser, hot och spänning: ?Klimatets karteller -/solsken och skyfall/ har delat marknaden mellan sig?.

Tid har en bärande roll i poesi – och i gamla träd. Jag läser med nöje Gastekar och väckefuror, Träd med historia (Arnica) av Åke Carlsson, Nils Forshed och Eva-Lena Larsson. Boken innehåller inte bara berättelser om fantasifulla och användbara träds historia, utan också vägbeskrivningar för den som inte nöjer sig med fina akvareller och foton utan verkligen vill ta i trä(d).

TRÄDBOKEN KNYTER an till serien Etnobiologi i Sverige som nu kommit ut i den tredje delen om människan och faunan. Precis som tidigare band innehåller den varierade illustrationer och många infallsvinklar på relationen mellan människa och natur till nytta och nöje. Till avsnittet ?Kropp och själ? kunde fogas en betraktelse om vad fåglarna gör för själen. I fågelskådning finns ett moment av spänning fjärran deckardramatik, men väl så engagerande.

I Ovanliga möten med vanliga fåglar av Lyanda Lynn Haupt (Ellerströms) beskrivs detta genom en kvinnlig skådares ögon och tankar. Roligt och inspirerande. Jag konstaterar att alla talgoxar i storstadens närhet inte sjunger tvåstavigt. En låter nästan femstavigt titti-ta-ti-ta. Mer vårkvitter kan lätt testas mot fågelläten på skiva. Ornitologerna har i samarbete med Naturbokhandeln givit ut cd-skivan Sångfåglar, en introduktion till 49 arters läten som beskrivs med ord innan sången spelas. Utmärkt pedagogik! Ibland ryms också variationer inom arter. För nybörjaren är skivan instruktiv och lättillgänglig. Att uppmärksamt lyssna in vårens arter, en efter en, är vardagsspänning som ger själen ro en stund i miljöhotens tid.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i