Spelar roll för miljön
PORTRÄTT * Han hade satsat på en karriär som biolog om inte annat kommit i vägen. I stället blev LEONARDO Di CAPRIO en av världens mest kända miljöaktivister.
ATT SKÅDESPELARE engagerar sig i politiska eller sociala frågor är inte ovanligt. Däremot är det sällan man hör någon argumentera lika hett för saken som Leonardo DiCaprio gör.
– Jag har insett det mer och mer de senaste åren. Ju mer jag engagerar mig, desto bättre känns det. Jag gillar att mitt liv är fullt av beslut jag har tagit själv och ansvar som jag har tagit på mig själv. Jag vet inte vad det här kommer att leda till, men jag ska fortsätta på det inslagna spåret.
Vi träffas på ett hotell i Beverly Hills. Leonardo DiCaprio är Oscarsnominerad för huvudrollen i den nya filmen The Revenant, där han och filmteamet fick en förstahandsupplevelse av växthuseffektens påverkan på klimatet.
– Vi filmade i Kanada, på en plats där det normalt skulle finnas ett massivt snötäcke. Det såg bra ut tills en vind svepte in och smälte allt man såg.
– Vi såg precis vad som händer när temperaturen faller en grad. Det betyder skillnaden mellan is och snö och ingen is och snö alls.
Han berättar att han och teamet tvingades till två veckolånga uppehåll vid två tillfällen. Först försökte de kringgå produkt-ionsstoppet.
– Vi skottade ner snö från bergstopparna för att bara försöka ta närbilder.
Till slut blev hela situationen omöjlig.
– Det fanns ingen annan plats i Kanada som hade ett snötäckt landskap och en bäck som rinner rätt igenom. För att kunna göra de sista scenerna med slagsmålsuppgörelsen tvingades vi dra till Argentina.
Han skakar på huvudet.
– Men det var inte bara i Calgary som vädersituationen var extrem. 2015 är det år som haft de mest oförutsägbara väderväx-lingarna någonsin. Vi ser värmevågor över hela planeten som saknar motstycke i vår tid.
Den försenade filmproduktionen gjorde att The Revenant krockade med inspelningen av den miljödokumentär som DiCaprio är mitt uppe i.
– Allt blev väldigt påtagligt för mig. Samtidigt som vi på grund av väderväxlingarna tvingades byta kontinent reste jag kors och tvärs över världen i arbetet med dokumentären om klimatförändringar. Egentligen gjorde jag två filmer samtidigt som på många sätt handlade om samma sak.
Dokumentären är inte DiCaprios första. 2007 släpptes I elfte timmen. DiCaprio skapade, producerade och berättade om till-ståndet för miljön. Han är också medproducent till den nyklippta versionen av den kontroversiella dokumentären Cowspiracy, om köttindustrins roll i klimatförändringarna, som visas på Netflix just nu.
Engagemanget för miljön löper som en röd tråd genom det mesta Leonardo DiCaprio gör. Genom sin stiftelse DiCaprio Foun-dation stöttar han 78 projekt i 44 länder. Fokus ligger på att skydda djurliv, slå vakt om marin mångfald, restaurera vildmarker och stötta urbefolkningar. Tigrar i Nepal, vargar i Oregon och noshörningar i Tanzania är några exempel på djur som står under DiCaprios beskydd i dag. Därtill sitter han i styrelsen för flera stora miljöorganisationer och är utsedd till FN:s så kallade freds-sändebud i klimatfrågor. Hans tal inför generalförsamlingen har visats över två miljoner gånger på Youtube.
Med tanke på DiCaprios kändisskap har budskapet ändå förvånansvärt svårt att tränga igenom. Medierna uppmärksammar honom hellre för hans privatliv än för hans försök att rikta strålkastarljuset mot viktiga frågor.
– Allvarligt talat, jag kan inte klaga utan är fantastiskt lyckligt lottad. Jag har uppnått mer än jag någonsin vågade drömma om än när jag som snorig tolvåring stod hemma framför spegeln och trodde att jag kunde agera.
– Men om jag skulle få önska mig något vore det att vi verkligen tar tag i den här galenskapen som leder till stigande tempe-raturer världen över.
De som förnekar klimatförändringarna ger han inte mycket för.
– Det är bara att granska fakta. Vi vet att juli och oktober 2015 var de hetaste månaderna som uppmätts i historien och att 2015 skrivs in i rekordböckerna som det varmaste året någonsin.
– Utvecklingen är skrämmande och går snabbare än vad tidigare vetenskapliga uppskattningar någonsin beräknat. Vi rör oss snabbare mot två grader varmare än jag tror att forskarna förstår.
Att DiCaprio är påläst råder ingen tvekan om. Han rabblar statistik, siffror och fakta som om han vore politiker inför en val-kampanjsdebatt.
Men han säger att han inte har några politiska ambitioner.
– Jag har bara insett när jag har gjort den här dokumentären hur katastrofalt läget är. För mig är det här vad alla i världen borde fokusera på.
VAD ÄR DET är som driver honom? DiCaprio säger att engagemanget växt undan för undan. En tidig fråga var utrotningshotade tigrar i Nepal, ett engagemang som fortfarande pågår, och kampen för att rädda världshaven.
Han avbryter sig när en servitör ställer fram en rykande kopp kaffe på den vita duken. DiCaprio smuttar försiktigt.
– Jag tror att det är resorna, säger han som ytterligare en förklaring till engagemanget.
– En av de bästa var den på Amazonfloden, långt från civilisationen. Det var så otroligt vackert. Det påminde mig om mina dagdrömmar som barn, när man förflyttades tillbaka i tiden till något slags Jurassic-värld där man kunde uppleva naturen till fullo.
DiCaprio var skådis långt före det stora genombrottet med Titanic (1997). Debuten skedde som 14-åring i tv-serien The New Lassie.
Ändå var inte skådespeleri hans första dröm.
– Hade jag inte lyckats i Hollywood hade jag antagligen varit biolog eller jobbat med djur i någon form. Det var mitt största intresse när jag var barn.
– Livet handlar om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Men om jag hade vuxit upp i Oklahoma hade vi antagligen inte haft tillräckligt med pengar för att flytta till Hollywood bara för att någon skitunge sade att han ville bli skådis.
Han reser sig och rättar till den mörka kavajen.
Sen, innan han går, säger han:
– Hade det inte skett hade jag antagligen varit lika nöjd som miljöaktivist eller biolog, med inriktning på djur.
– Det hade säkerligen varit minst lika tillfredsställande.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.