Annons
Stadig framgång för ekobananer

Stadig framgång för ekobananer

Ekologiska bananer har blivit bättre, billigare och betydligt lättare att få tag på. Men än är 99 av 100 bananer i svenska butiker odlade på stora plantager med hög miljöbelastning.

Skribent Anna Tibblin & Mats Hellmark

Vi svenskar är världsmästare på att äta bananer. Åtminstone bland de länder som inte själva odlar. Varje år äter en genomsnittlig svensk upp en hel kartong bananer – nästan 18 kilo. Stor konsumtion ger också möjlighet att påverka. De senaste åren har försäljningen av ekologiska bananer ökat med cirka 30 procent per år. Men fortfarande utgör de mindre än 1,5 procent av totalimporten till Sverige.

1994 importerades knappt 30 ton ekologiska bananer till Sverige. Efter SNFs banankampanj 1996 lyfte importen till drygt 20 ton – i veckan. I slutet av förra året de svenska importörerna in dubbelt så mycket ekobananer som för fyra år sedan, cirka 40 ton per vecka. Banankompaniet, Sveriges stora importör, tar in 1600 kartonger à 18 kilo i veckan, Biodynamiska produkter i Järna tar tillsammans med Ica Frukt och Grönt in cirka 700 kartonger.

– Tillgången till ekologiskt odlade bananer har ökat under året och priset har sänkts. Det beror på att ursprungsländerna har blivit fler och att karenstiden för ekologisk odling har löpt ut på stora arealer, säger Banankompaniets marknadschef Anders Cottrell.

EUs omfattande regelverk gör den svenska bananimporten till en invecklad affär. Trots att reglerna förenklades något i januari 1999 tvingas importörerna fortfarande köpa licenser för att täcka sina behov. Men för de ekologiska bananerna har EUs bananförordning inte bara varit negativ, enligt John Gerhard som ansvarar för bananimporten vid Biodynamiska produkter.

– EU-inträdet gav draghjälp åt ekologiska bananer. Priset på alla bananer gick upp, men prisskillnaden mellan konventionellt odlade och ekologiska bananer minskade.

Fler konsumenter tog steget över till att börja köpa ekologiskt odlade bananer. Samtidigt anser Gerhard att prisfixeringen är ett problem.

– Visst är det bra att konsumenterna får betala mindre. Men kostnaderna tas ju ut någonstans. Oftast hos producenten eller i miljön.

De bananer som importeras av Biodynamiska produkter och Ica är både Kravmärkta (ekologiskt odlade) och rättvisemärkta. Rättvisemärkningen garanterar att odlaren alltid får mer betalt än världsmarknadspriset och aldrig mindre än produktionskostnaden.

Hemköp är troligen den butikskedja som har störst andel ekologiska bananer i diskarna.

– Vi ligger mellan sju och tio procent ekologiska bananer varje vecka, berättar Sverker Remius, produktchef för Frukt och grönt.

Under miljövänliga veckan i höstas ökade Hemköp andelen Kravbananer till hela 70 procent.

Sverker Remius ser flera anledningar till ökningen. Dels har kvaliteten blivit så pass mycket bättre att Kravbananerna inte skiljer sig markant från konventionella. Dels har efterfrågan på giftfri och ekologisk mat höjts, särskilt från barnfamiljer.

– I det fallet spelar prisskillnaden dessutom mindre roll. En jättestor Chiquitabanan äter små barn inte upp och då gör det inte så mycket att kilopriset är högre för de små ekologiska bananerna.

Prissättningen varierar beroende på olika butikers prissättning och kampanjer, men snittpriset på Kravbananer ligger runt 22,50 per kilo och 15-16 kronor för konventionella på Hemköp.

Inom kedjan Gröna Konsum ligger kilopriset under 20-lappen i början av december 2000, samtidigt som vanliga bananer kostar 16,90. En prisskillnad på futtiga tre kronor.

– Vi har tagit ett centralt beslut att Kravbananerna inte får kosta mer än 19,90. Det gäller även KFs stormarknader, berättar kategorichef Roger Järlbeck.

Sedan beslutet togs har andelen Kravbananer ökat kraftigt inom KF; från ca 2 procent under 1999 till ca 3,5 procent i slutet av 2000 (Gröna Konsum säljer 5 procent Kravbananer).

Ica startade med ekologiska bananer år 1996. Då sålde man 18 kartonger i veckan eller 0,05 procent av det totala antalet bananer. Året efter sålde man tio gånger så mycket. Från och med 1998 är Icas Sundabananer också rättvisemärkta och år 2000 räknar man med en försäljning på 504 kartonger i veckan, 1,3 procent av totalantalet.

Priserna sätts av butikerna, men ligger generellt drygt 50 procent över priset för konventionella bananer.

– De handlare som vill sälja och är intresserade subventionerar ofta Sundabananer, de som tycker att det blir för små volymer och för mycket jobb gör tvärtom, säger Lennart Andersson, produktchef för bananer på Ica.

En standardprisnivå i december 2000 kan ligga på cirka 15 kronor kilot för konventionella bananer och strax över 20 kronor för Sundabananer.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anna Tibblin & Mats Hellmark
Artikeln publicerades i
Annons