Sverige fällt för dålig stadsluft

Sverige fällt för dålig stadsluft

Skribent Anders Friström

TRAFIK * I flera svenska städer är luften så dålig att den inte uppfyller EUs normer för luft­kvalitet. EU-kommissionen har tidigare gjort en anmälan till EU-domstolen, som nu fällt Sverige för att ha inte ha gjort tillräckligt för att minska luftföroreningarna i bland annat Stockholm och Göteborg.

– EU-domstolens dom innebär att pressen nu ökar på regeringen när det gäller de höga halterna av partiklar och kväveoxider. Det handlar faktiskt om luftföroreningar som gör människor sjuka och som leder till tusentals fall av förtida död i Sverige. Domen gör det svårt för regeringen att fortsätta passa i frågan, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Naturskyddsföreningen har flera gånger för kommissionen påvisat svagheter i regeringens argumentation i frågan. De åtgärder som vidtagits har varit alltför otillräckliga för att klara kraven på hälsosam luft i storstäderna. För kväveoxider får dygnsnormen överskridas som mest sju gånger per år. Redan i maj hade man på Hornsgatan och Essingeleden i Stockholm haft närmare 20 tillfällen då gränsvärdet överskreds. Partikelnormen överskreds 42 gånger på Hornsgatan och 37 gånger vid Sveavägen under samma tid. Som mest tillåts 35 tillfällen per år med för höga partikelhalter.

Naturskyddsföreningen har hjälpt de boende på Hornsgatan att driva ett rättsfall om den dåliga luften. Nyligen JO-anmälde föreningen länsstyrelsen för att man inte gör tillräckligt för att förbättra luft­kvaliteten. Dubbdäcksförbudet längs gatan har inte hjälpt mot avgaserna.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i