Annons
Sverige fortsätter med giftig fisk

Sverige fortsätter med giftig fisk

HAV * Under de senaste månaderna har Naturskyddsföreningen bildat opinion för att Sveriges undantag från EUs gränsvärde för dioxin i fisk inte ska förlängas. Men föreningen lyckades inte stoppa beslutet.

Skribent Anders Friström

Undantaget kom till 2001, då Sverige och Finland slapp hälsogränsvärdena för dioxin i strömming och lax som såldes inom landet,

i utbyte mot att länderna skulle informera om kostråd till konsumenterna för att minimera hälsoriskerna.

Men kostråden har inte fungerat. Enligt en undersökning från Livsmedelsverket kände endast 17 procent av barnfamiljerna till att det fanns begränsningar för hur mycket fisk från Östersjön man bör äta, på grund av dioxinhalterna.

Dioxin är ett av världens farligaste ämnen, som påverkar vår hälsa även i mycket låga halter. De nivåer som mätts upp i svenska kvinnors bröstmjölk innebär att ammande spädbarn får i sig betydligt mer dioxin än vad som är ett tolerabelt dagligt intag. Små barn är extra känsliga för giftet.

– Men den giftiga fisken är mest ett lokalt problem längs Södra norrlandskusten, där dioxinhalterna är som högst. 94 procent av alla strömmingar som säljs i Sverige ligger under gränsvärdet, säger Ellen Bruno, marint sak­kunnig på Naturskyddsföreningens kansli.

Fiskeutbudet totalt sett skulle inte påverkas av ett förbud, 99 procent av all lax vi äter är odlad och den vilda laxen handlas nästan bara lokalt.

Livsmedelsverket beräknar att tusentals kvinnor och barn riskerar att utsättas för hälsovådliga halter av dioxin från fisk om undantaget förlängs. Regeringen valde i februari ändå att ansöka om detta. I april vädjade Naturskyddsföreningen till EU-kommissionären för hälso- och konsumentfrågor, John Dalli, om att ompröva sitt ställningstagande om förlänga undantaget.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Anders Friström
Artikeln publicerades i
Annons