Tål vår värld bilen?
EKO * Kommer vi att kunna fortsätta att åka bil om vi kör miljöbilar? Hur bra är ekologiska hudvårdsprodukter? Välkomna med flera frågor till våra experter. Vi förbehåller oss rätten att redigera.
Ökar bilåkandet?
Ofta säger vi inom miljörörelsen att ju fler bilvägar som byggs desto mer ökar bilåkandet. Finns det några studier som visar detta för de tvivlande? Räknar man med att bilåkandet måste minska för att vi ska klara av att dämpa klimatförändringarna, eller kommer vi att kunna fortsätta åka bil som nu (eller mer) om vi kör miljöbilar? Om man räknar med att en minskning behövs, hur stor minskning handlar det då om?
Karin Stenholm, Ängelholm
Hur långt vi kör har mycket med hastighet att göra. Vi reser inte i kilometer, vi reser i minuter. Ju snabbare, bättre vägar, desto mera trafik. Denna effekt är tydligast i storstadsområden där restiderna förlängs av bilköer. Om man bygger ut vägkapaciteten, minskar bilköerna (åtminstone till en början), vilket leder till att fler tar bilen och kör längre. Dessa samband är mycket väl belagda och egentligen rätt självklara. Koldioxidutsläppen från de svenska personbilarna motsvarar 1,5 ton koldioxid per person. Det är åtminstone 50 procent mer än
vad vi totalt borde släppa ut. Om alla världens folk ska kunna köra bil som vi svenskar gör i dag krävs således dramatiska, möjligen helt orealistiska, förbättringar av bilarnas energieffektivitet.
Magnus Nilsson, Naturskyddsföreningens trafikexpert
Diskmaskiner i storkök
Jag har en fråga om diskmaskiner, i synnerhet storköksmaskiner som ju diskar mycket snabbare än vanliga hushållsdiskmaskiner. Är dessa sämre för miljön?. De använder såvitt jag förstår högtryckstvätt samt starkare diskmedel. Det finns även torkmedel att köpa. Är detta farligt för miljön?
Hanna Örnskär
Diskmedel till maskindisk och storköksmaskiner innehåller alkaliska ämnen. I maskindisk för storhushåll är halten alkaliska ämnen högre än i vanliga maskindiskmedel. Alkaliska ämnen är frätande (högt pH-värde) och det är inte bra om de kommer i kontakt med huden. För miljön är det inte så belastande. Om det fortfarande är för högt pH-värde när avloppsvattnet kommer till reningsverket kan det justeras där. Det finns torkmedel som är märkt med Bra Miljöval, men ju färre produkter du köper desto bättre. Köper du maskindiskmedel som är märkt med Bra Miljöval (finns för både storhushåll och vanliga maskiner) slipper du dessutom fosfat, som fungerar som gödning och inte är bra att få ut i vår natur. Kom ihåg att diska först när maskinen är full.
EE
Fladdermöss eller nytt tak?
Vi har ett gammalt torp i Småland där det bor fladdermöss mellan inner- och yttertaket. Nu vill vi gärna renovera torpet. Hur och när på året ska man göra det så att fladdermössen inte skadas utan flyttar själva? Är det ens möjligt?
Ingeborg Israelsson, Krokom
Fladdermöss är intressanta och spännande. De är varmblodiga däggdjur precis som vi och föder levande ungar. Honan biter av navelsträngen och diar sin avkomma. Nattetid ger de sig ut på jakt och navigerar genom att sända ut korta ljudstötar, ekopejling. De lever av olika flygande insekter. Om det finns gott om fladdermöss är det ett bra betyg på miljön. Då finns där olika naturtyper och därmed gott om föda. En takrenovering kan man ju inte gärna hoppa över även om den innebär att fladdermössen måste hitta nya boplatser. Jag skulle föreslå så långt in på höstkanten som är möjligt med hänsyn till andra faktorer som styr ett sådant projekt. Ni kan sätta upp särskilda fladdermössholkar i omgivningen som kompensation.
II
Slösar lågenergilampor?
Jag har hört att man slösar mycket mer energi på att släcka och tända en energilampa än om man låter den stå på. Stämmer detta och i så fall hur lång tid handlar det om som energilampan kan stå på utan att det går åt mer energi än om man släcker och tänder den?
Josefin Moberg, Linköping
Det kan bli en tillfällig effekthöjning, men den är så liten att den inte har någon betydelse. Det viktiga är att komma ihåg att släcka när man går ut ur ett rum och att inte ha onödig belysning på.
Ekologisk hudvård
Just nu skrivs det mycket om ekologiska hudvårdsprodukter. Vad innebär det och är de bättre för miljön än vanliga?
Lisa Örberg, Göteborg
Att använda ekologiskt odlade ingredienser i hudvårdsprodukter istället för ingredienser producerade från ändliga resurser (olja) eller konventionell odling är bra ur miljösynpunkt. Problemet är att det i dagsläget inte finns någon lagstiftning som reglerar användningen av ordet ”ekologiskt” på den här typen av produkter. Det betyder att det inte finns någon som kontrollerar att ingredienserna i produkten verkligen är ekologiskt odlade eller hur stor andel av ekologiskt odlade ingredienser den innehåller. Det säger dessutom ingenting om övriga ingredienser i produkten. Att produkterna innehåller ekologiskt odlade ingredienser betyder dessutom inte att de automatiskt är bra från miljö- och hälsosynpunkt. Många naturliga ämnen är till exempel allergiframkallande eller svårnedbrytbara.
EE
Giftiga fritidskläder
I flera artiklar i SN uppmärksammas riskerna med fluorerade miljögifter i fritidskläder och skor. Hur ska man göra med utslitna plagg och skor när de kasseras för att minimera miljöpåverkan? Väl ute i kretsloppet verkar ju dessa fluorerade ämnen vara väldigt långlivade.
Anders Ryberg, Donsö
Du har helt rätt och det har nyligen kommit flera alarmerande studier om minskad fertilitet hos människor på grund av fluorerade miljögifter. När plaggen inte går att använda längre säger Renova, företaget som sköter Västsveriges avfall och återvinning, att det bästa är att lägga dem i vanliga soporna. Då går de till förbränning och organiska ämnen (som fluorerade miljögifter) bryts ner vid förbränning. Som vid all förbränning kan det dock bildas dioxiner, som är ett farligt miljögift. Troligen kommer de fluorerade ämnena ut i miljön både vid produktion, användning och när kläder och skor återimpregneras med produkter som innehåller fluorerade ämnen. Det är viktigt när man köper nya skor och jackor att man frågar vad de är behandlade med.
EE
Hur sköter man en snäcka?
Min son har börjat samla in en massa snäckor som han vill spara. Han säger att de är hans kompisar. Jag undrar vad snäckor äter och hur ska man ta hand om en snäcka? Det skulle ju vara tråkigt om dom dör i onödan, så att säga.
Anette Elgh
Snäckor hör till molluskerna och har ett yttre skal till skillnad från sniglar. Den största svenska landsnäckan heter Vinbärssnäcka och fördes hit av munkar under medeltiden. Katolska kyrkan klassificerade arten som fisk, den fick alltså ätas även under fastan. Snäckor kan man mata med olika sorters växter. Vintertid går det bra med frukt och grönsaker. Ett bra hem är ett terrarium (akvarium utan vatten) eller en petbox (plastlåda med lock, finns i zooaffärer). Snäckor behöver också tillskott av kalk (till skalet). Det finns också att köpa på en zooaffär.
II
Ica Eco
ICA säljer en del varor under egna märket ”I hjärta ECO”. Vissa av dessa är Kravmärkta, andra är märkta med Fairtrade eller ett tyskt miljömärke. Jag vet att Krav är att lita på. Men eftersom det inte alltid går att få tag på undrar jag vilket förtroende man kan ha för ”I hjärta ECO”?
Magnus Pettersson
I love (hjärta)” eko” är Icas eget märke och det är inget miljömärke i sig. Man måste titta på vilka miljömärken eller etiska märkningar varje enskild produkt har för att få en uppfattning om vad produkten uppfyller för krav och vad det är man köper.
EE
Honor väljer, hanar säljer
Jag går ofta utefter Svartån i Örebro. Där finns mycket änder, med olika läten. Det jag undrar över är ett visslande eller pipande läte som hörs då och då, förutom det vanliga snärpandet och det som låter som ett rått gapskratt. Jag har inte hört detta pipande förrän de senaste åren. Vad kan det betyda?
Lena Asker, Örebro
Det var säkerligen gräsandhanar som var upphovet till de visslande lätena. Redan på hösten börjar gräsänderna bilda par, och i det uppvaktningsbeteende som hanarna utför i sina försök att bli valda till partner ingår bland annat ett visslande läte. Därtill krumbuktar de sig på olika sätt för att framstå som ”bäst i test”. Ju mer energiskt och elegant en hane orkar bete sig inför en kritiskt granskande hona, desto större är hans utsikter att bli accepterad och att sedan få behålla hennes gunst trots andra hanars försök att ”få henne på andra tankar”. Honor väljer, hanar säljer det är partnervalets princip hos flertalet djurarter.
SU
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.