Tänker nytt om klimat

KULTUR * Det finns goda skäl för optimism, åtminstone i ett kortsiktigt europeiskt perspektiv. Det menar Svante Axelsson som skrivit en bok med tio annorlunda sätt att se på klimatkrisen.

Skribent Mats Hellmark

Det är lätt att hitta hem till Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson i det täta radhusområdet i västra Uppsala. Det är bara att sikta på taket: 27 kvadratmeter solpaneler fixar stora delar av elbehovet, på lite sikt hela.

Installationen är ett av de vardagsnära och personliga exempel på möjligheter och nya sätt att tänka som är utgångspunkter i boken Tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen (Ordfront förlag).

– Jag har velat göra en lättläst bok som bottnar i min verklighet, ett försök att göra olika sakargument lite mer lät-tillgängliga. En inspirationskälla var mitt sommarprat i radio för sex år sedan, berättar han vid köksbordet.

– Det andra motivet är min frustration över att det händer så lite i klimatfrågan trots att vi vet så mycket. Jag har funderat över varför det är så och vill bjuda på mina förhållningssätt. 

Det är första egna boken Svante ger ut, förutom rena rapporter, och lite nervös är han för hur den ska tas emot. För bokens tio kapitel vänder upp och ned på många etablerade politiska och ekonomiska sanningar.

Huvudbudskapet är att även om klimatkrisen är allvarlig på lång sikt är de första stegen inte svåra att ta. Ekono-miskt är de rent av lönsamma, även om klimatnyttan inte räknas in. Och de kan dessutom leda till ökad lycka i sam-hället. 

– Min hypotes är att bara vi rör oss så förändras vi. Vi är mer föränderliga än vi tror. Ta till exempel Stockholms trängselskatt som kramas av sina tidigare kritiker i dag. Eller Sveriges påbörjade energiomställning som går mycket lättare än någon trodde.

Målet är att sticka hål på hjärnspöken och defensiva prognoser. Och visa på allianser, gemensamma nämnare för olika intressen. Politiken har saknat samhällsprojekt och visioner länge, klimatkrisen är en möjlighet.

– Jag är ganska pragmatisk som person och tror att det går att ta stora steg redan inom dagens världsordning. Det finns ljus i mörkret!


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mats Hellmark
Artikeln publicerades i