Tjernobyl dödar ännu
ENERGI * En femtedel av jordbruksmarken i Vitryssland är fortfarande förorenad av radioaktivitet, 20 år efter Tjernobylolyckan. Ändå planerar landets regering att bygga ett kärnkraftverk, det första i landet.
Mer än fem miljoner människor lever fortfarande i radiaksmittade områden i Vitryssland, Ryssland och Ukraina. Allt fler flyttar också in i den avspärrade zonen runt Tjernobyl, bland annat flyktingar från olika krigshärdar som finner en fristad där.
– I bostadshus i zonen har vi uppmätt strålning som är 50 gånger högre än normalt, säger Maryna Karavai från en vitrysk miljöorganisation. Hon var i Stockholm och talade på ett seminarium arrangerat av fyra kretsar i Stockholms län och länsförbundet på tjugårsdagen av kärnkraftsolyckan.
– Hälsoeffekterna av Tjernobyl är mycket svåra att utvärdera. Men vi ser kraftigt förhöjda cancerfrekvenser i Vitryssland och Ukraina. Bland annat ökar sköldkörtelcancer, leukemi och cancer i urinvägarna. Speciellt barn och ungdomar är drabbade.
FNs atomenergiorgan, IAEA, räknar med omkring 4 000 ytterligare dödsfall de närmaste decennierna på grund av Tjernobyl. Greenpeace pekar på helt andra siffror. I en ny rapport, som Maryna Karavai varit med och utarbetat, räknar man med att minst 200 000 dödsfall redan inträffat sedan 1990 på grund av Tjernobyl.
– Faktum är också att sarkofagen, reaktorinneslutningen, börjat spricka. Det blir också varmare och varmare därinne och reaktorn har börjat sjunka ned i jorden. Kanske 20 procent av det klyvbara materialet finns kvar. Ukraina, där Tjernobyl ligger, har fått internationellt bistånd för att kapsla in sarkofagen i ett yttre hölje, men det blir ett mycket farligt arbete.
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.