Trumgräshoppa – uppfödning ger nytt hopp

Trumgräshoppa – uppfödning ger nytt hopp

DEt ARTAR SIG * Bo Johansson har två barn, två barnbarn, en katt – och tre trumgräshoppor.

– De här tre har jag fött upp från att de var ägg. I går parade de sig för första gången, klockan fem över ett.

Sveriges vackraste gräshoppa, och en av de mest hotade, finns på ett sextiotal lokaler i landet. Hälften av dem ligger i Östergötland. Länet har därför ett extra stort ansvar för att bevara arten, och länsstyrelsen har i flera år arbetat med inventeringar och restaurering av lokaler för trumgräshoppor.

Men frågan är om någon östgöte tar ansvaret på större allvar än gymnasieläraren Bo Johansson i Motala.

För att förstå hur man kan få för sig att ha tre gräshoppor i sovrummet måste man nog själv ha sett arten. Soldränkta, vindstilla sensommardagar flyger hanarna sin spektakulära spelflykt med de röda flygvingarna utspända.

För Bo Johansson hände det i en beteshage utanför Motala. Tycke uppstod – och när han insåg hur hotad arten var – även oro. Sedan 2003 har han därför med länsstyrelsens tillstånd gjort försök att plantera ut enstaka trumgräshoppor på nya lokaler, och 2006 byggde han en liten förökningsanläggning i en betesmark: ett lågt tält av myggnät spänt över en 2×2,5 meter stor gräsplätt.

Vuxna gräshoppor fick para sig och lägga ägg i sanden i ett terrarium, därefter flyttades sanden till kläckningsanläggningen där marken flammats med gasolbrännare för att bli fri från spindlar, jordlöpare och andra rovdjur. Bo Johansson har dessutom spenderat oräkneliga timmar med att handjaga fiender för att skapa en så trygg liten gräshoppsvärld som möjligt där under myggnätet. I det vilda överlever bara en gräshoppa av hundra sina uppväxtmånader. Bo Johansson vill ge dem bättre odds.

Och slutligen, den 31 maj 2008, när han var beredd att ge upp och inse att han misslyckats, får han se hur en tefärgad liten gräshoppsnymf, fyra-fem millimeter lång, kravlar sig upp ur sanden, tätt följd av ytterligare fem.

Fem skinnömsningar och två månader senare bor tre överlevare i terrariet i villan i Motala, två hanar och en hona som gör det trumgräshoppor gör mest: ingenting, med korta avbrott för att äta och para sig.

Bo Johansson har upptäckt att gräshopporna har en tvåårig livscykel, därför dröjer det fram till våren 2010 innan nästa generation kläcks. Det är lång tid att vänta för en som längtar. Men en sak är bra:

– 2010 har jag gått i pension, då får jag mer tid för dem.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i