Annons
Urholka inte miljöbalken

Urholka inte miljöbalken

VINKLAT * Efter fem år med miljöbalken går drevet från industrin, bort med jobbiga krav och regler. Nu måste lagstiftarna hålla emot kraven på demontering av miljölagstiftningen.

Skribent Mikael Karlsson, Ordförande I Snf

När miljöbalken kom kändes den mest som en sammanfösning av existerande lagar och inget stort fram-steg för miljön. Visserligen infördes miljökvalitetsnormer och starkare krav på miljökonsekvensbeskrivningar, men de framsteg som gjordes var, om man ska vara ärlig, främst EG-medlemskapets förtjänst. Någon tid för mer grundläggande reformer fanns inte då när en oppositionsrädd regering hetsade fram en proposition innan valet.Miljöfrågorna fick trots allt ett visst lyft i och med miljöbalken. En stor utbildningssatsning genomfördes. Myndigheterna började tillämpa lagstiftningen och anmäla miljöbrott.Men kritiken lät inte vänta på sig. De som inte gillat de regler som faktiskt gällt redan tidigare kunde nu skylla på den nya miljölagstiftningen. Industrins branschorganisationer var inte sena att hänga på. De talade om hur svårt det är att få tillstånd enligt miljölagstiftningen i Sverige och vilka konkurrensnackdelar det för med sig jämfört med andra länder.Tillkomsten av Miljöbalkskommittén aviserades redan i miljöbalkspropositionen. Miljöbalken skulle vara ett första steg på vägen. Man skulle gå vidare – framåt.Men miljöministern gjorde studiebesök i industrin och lät sig påverkas. Ett tilläggsdirektiv om effektiviseringar utfärdades. Regeringen ville göra det ?? enkelt att starta och driva företag i Sverige och ge företag bästa möjliga förutsättningar att etableras och utvecklas? och poängterade att det är ?angeläget att se över om prövningsinsatserna är rätt anpassade till miljöfrågornas betydelse?.Nu sitter vi med resultatet i form av förslag från Miljöbalkskommittén, Naturvårdsverket och regeringen som bit för bit naggar miljölagstiftningen i kanten. Än värre är att de rejäla skärpningar som behövs uteblir. Sverige föreslås lägga sig vid EUs miniminivå på område efter område. På vissa områden föreslås till och med en ännu lägre nivå. Om inte EG-rätten fanns som bottenplatta är jag rädd att vi skulle hamna i fritt fall.Nu måste lagstiftarna besinna sig och hålla emot kraven på demontering av miljölagstiftningen. Urholka inte miljöbalken!


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Mikael Karlsson, Ordförande I Snf
Artikeln publicerades i