Välkommen gäst
EKO * Hur investerar jag pengar utan att bidra till miljöförstöring? Och varför ska slånbär frysa? Läs svaren på dessa och andra frågor i Eko. Du är också välkommen med egna frågor eller insändare. Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera.
Möss i holken
Jag har tömt fågelholkar på vårt landställe i Stockholms skärgård. I en starholk, som har varit bebodd av en starfamilj, låg det fyra stycken nyfångade möss i boet. Vem kan ha fångat dessa? Kanske en uggla. Vilken i så fall?
Mats Eriksson
SVAR: Din holk har varit skafferi för en sparvuggla, Europas minsta uggla. Sparvugglan är stor som en domherre, den är mer dagaktiv än andra ugglor och kommer ofta fram om man härmar lätet, en entonig vissling. Sparvugglan lever av mesar och andra småfåglar. Ett sparvuggleskafferi i Västmanland som inventerades innehöll följande byten; sju vanliga näbbmöss, en dvärgnäbbmus, en husmus, en skogsmus, tolv åkersorkar, två talgoxar, två svartmesar, en tofsmes, två talltitor och tre kungsfåglar.
II
Bank med samvete
Jag har funderat på försäkringar med Bra Miljöval och tycker att det är riktigt bra att det finns! Men jag undrar också vilken sorts bank ska man vända sig till om man inte vill se sina pengar investerade i oetiska och miljöfarliga verksamheter (typ de tre svenska storbankernas investeringar i finsk kärnkraft)?
Johan Moberg, Sundsvall
SVAR: Vi ser försäkringsmärkningen delvis som en ingång till bank- och finanssektorn och kommer under nästa år att börja undersöka förutsättningarna för miljömärkning på bankbutiker och/eller finansiella produkter som fonder. Det finns banker som har transparent utlåning och tuff screening, till exempel Ekobanken. Dock har de inte fullservice med kontokort, så man kanske behöver komplettera. Ett bra sätt att påverka branschen är att ställa precis de frågor som du gör till banker.
EE
Renare rosor
Apropå svaret om ekologiska blommor i förra Sveriges Natur: Vi har fått ett tips från en läsare om rosor som odlas med omtanke om miljön; Järnarosen. Blommorna är inte certifierade men odlade så giftfritt som möjligt. Läs mer på jarnarosen.se, anläggningen tar också emot studiebesök. Tack för tipset Jivan!
EE
Var finns ftalater?
Om man vill undvika ftalater hur gör man då? Var finns de mest? I fryspåsarna till maten, fruktpåsar eller annan förpackning?
Gunnel Malm, Julita
SVAR: I livsmedelsförpackningar finns det sällan ftalater. Däremot kan de förekomma i till exempel vinylgolv eller andra mjuka plaster. På senare tid har det kommit ftalatfria alternativ. Som konsument har du också rätt att få information om en produkt innehåller några av de värsta ftalaterna (de som är upptagna på den så kallade kandidatlistan). Fråga i butiken, de har skyldighet att upplysa dig.
EE
Uggla och fladdermus
Tänkte sätta upp en uggleholk (kattuggla hoppas jag) på en norrgavel på ett uthus
i ostört läge. Tänkte även sätta upp en fladdermusdito på en annan sida av huset i östläge. Kan de störa varandra? Äter kattuggla fladdermöss?
Per Ström
SVAR: Kattugglor börjar leta efter lämpliga boplatser redan under hösten men det finns uppgifter om holkar som satts upp i slutet på mars och fått hyresgäster direkt. Lägg gärna ett några centimeter tjockt lager med kutterspån eller sågspån i botten av holken, det gillar ugglorna. Kattugglor kan ha grå eller brun fjäderdräkt. De bruna gynnas av ett varmare klimat. Enligt en finsk forskningsstudie har andelen bruna kattugglor ökat från en tredjedel av beståndet till hälften sedan början av 80-talet. Kattugglor har en bred meny, från daggmaskar, skalbaggar, grodor, ödlor till fåglar och smågnagare. Fladdermöss finns också på matsedeln. Mer tips om holkar finns i Bygga bohandboken. Beställ från naturskyddsforeningen.se/butiken/
II
Gifter i leksaker
Jag är orolig för hälsofarliga ämnen i mina barns leksaker. Tänkte göra en utrensning hemma. Själv köper jag inte plastleksaker men barnen har ju fått en hel del av släktingar och vänner. Vad ska jag rensa ut? Är det bara mjuk plast som kan avge farliga ämnen. Hur är det med hårdare plast? Om saker är gamla, typ 10-20 år, är det bättre eller sämre? Tipsa gärna om andra leksaker jag inte tänk på men som man bör undvika.
Johanna Larsson
SVAR: Precis som du nämner innehåller leksaker ofta hälsofarliga ämnen. Detta gäller både plastleksaker och leksaker i trä och därför är frågan större än olika typer av plaster. Lyckligtvis träder nya striktare regler i kraft 2013 som kraftigt begränsar innehållet av en rad hälsofarliga ämnen. Av den anledningen rekommenderar vi inte längre second hand när det gäller leksaker. Leksaker från Kina har ofta visat sig innehålla otillåtna ämnen, så ett generellt råd är att undvika produkter därifrån. Välj i första hand leksaker som är miljömärkta med Svanen. Tyvärr är de inte alltid tydligt utmärkta i butik, men går lätt att hitta på hemsidan www.svanen.se
EE
Fönster inget slit och släng
Jag ifrågasätter starkt rekommendationen att byta till nya fönster i Sveriges Natur 1/12. Slit och släng är ju annars inte Naturskyddsföreningens linje. Det senaste decenniets forskning har tydligt visat att U-värde på gamla fönster kan förbättras avsevärt vid renovering om man byter till lågemissionsglas. Man kan då nå U-värden på 1,6-1,7. Skalan för energimärkta fönster startar på 1,5. Att tala om U-värden runt 3 för gamla fönster är vilseledande.
U-värden runt 0,9 tillhör den högsta klassen som finns, de flesta nya fönster har högre värden än så. För att uppnå dessa goda U-värden krävs någon form av ädelgas mellan rutorna. Huruvida denna teknik fungerar i längden eller om fönstren med tiden förlorar sitt låga U-värde vet ingen. För att verkligen kunna ge en rekommendation borde även materialutnyttjande och livslängder på gamla fönster belysas. Se exempelvis rapporten Lågemissionsglas och renovering förbättrar äldre fönsters värmeisolering av Bertil Fredlund, LTH.
Raissa Kruse
Döda finkar
Jag matar fåglar och har sett flera grönfinkar legat döda här omkring. När de sitter vid fågelbordet så är några liksom uppsvällda. Jag matar med solrosfrö och hampfrö. Har finkarna kanske någon sjukdom eller får de fel frön?
Karin Karlsten
SVAR: Grönfinkarna har drabbats av den encelliga flagellaten Trichomonas gallinae, gulknopp. Den är känd sedan 1500-talet. Sjuka fåglar har svårt att äta och dricka, sitter uppburrade och apatiska kort innan de dör. Parasiten kan leva hos både djur och människor i fuktiga slemhinnor. Hos fåglar orsakar den skador och sårigheter i munhålan, svalget och krävan. Gulknopp sprids mellan finkarna vid fågelbord eller fågelbad. Om du slutar utfodra fåglarna några veckor och tömmer fågelbaden stoppar du spridningen. Parasiten kan inte smitta från fågel till människa. Statens veterinärmedicinska anstalt tar gärna emot rapporter om smittade fåglar. Mejla till: vilt@sva.se
II
När ska bären frysa?
Vill minnas att jag hört på matprogram i radio att slånbär bör ha frusit medan de sitter kvar på busken innan de plockas, för att få bättre smak i saft eller likör. Ändå läser jag i kokböcker att man kan plocka bären innan de har frusit ute, och i stället lägga dem i frysen över en natt. Tycker själv att årets saft av bär som frusit på busken blev bra. Är det bara inbillning? Tacksam för förklaring.
Inga Bjäresten Linköping
SVAR: Jag gillar slån trots att buskarna är lite folkilskna med sina taggiga grenar. Hagmarkerna blir så vidunderligt vackra i maj när slånbuskarna kläs in i ett moln av små vita blommor. Att plocka de vackra blådaggiga bären efter höstens första frostnatt är också en skönhetsupplevelse. Plockar du bären när de är mogna och fryser in dem så tror jag inte du kan känna någon smakskillnad. Det är kylan som mildrar den sträva smaken och gör dem sötare. Den rubinröda slånbärslikören, pacharán (från det baskiska ordet basara) är också riktigt gott. Slånbär är nyttigt, forskare på SLU har visat att bären är en riktig näringsbomb av vitaminer, mineraler och antioxidanter. De innehåller 40 gånger högre halter av nyttiga antioxidanter än vindruva. Slånbär är en gammal kulturväxt, fornfynd visar att den användes i Sverige redan för 5 000 år sedan.
II
Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.