Annons
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram

Slumpmässigt möte med mård blev vinnarbild

Vinnaren i Sveriges Naturs fototävling 2024, Joakim Öhrn, fotograferade egentligen en törnskata med ungar när det prasslade i körbärsträdet bakom honom. Där satt en skogsmård och åt bär. En vinnarbild blev till.

Gräshoppor och vårtbitare stämmer upp

I maj och juni är det dags att börja spana på hopprätvingar. För den lyhörde går det att fastställa en art bara genom att lyssna på hanarnas spelläten.

Skogspriset genom åren

Skogspriset delats ut av Naturskyddsföreningen sedan 2016. Det delas ut till markägare som gjort stora insatser för den biologiska mångfalden och skogens sociala värden. Förutom ett diplom och äran får vinnaren ett skogsdjur, skulpterad i trä.

I lodjurets spår

För naturfotografen Leif Gustavsson betyder varje möte med lodjur ute i naturen ren lycka. Men i mars börjar årets lodjursjakt och bara i hans hemlän Uppsala ska ett tiotal skjutas.

Ensam inför naturen

I dagens jagcentrerade kultur vänder människan ständigt kameran mot sig själv, men i Jens Assurs nya utställning Privat natur är kameran vänd mot oss och naturen. För att visa oss precis så fantastiska och fruktansvärda som vi är.

Nyfiket sällskap

I Sverige hotas gråsälar av överfiske och jakt, men på brittiska Farneöarna kallas de havsvalpar och möter kärleksfullt upp naturintresserade dykare.

Underverk under ytan

Med havskajaken och kameran som verktyg finns mycket att upptäcka under havsytan. Som de gåtfulla maneter som tycks sväva fram pådrivna av strömmar och vattenrörelser.

När majsen torkar

Guatemala är Centralamerikas största ekonomi, men bakom siffrorna döljer sig fattigdom och stora ekonomiska klyftor. Särskilt utsatta är urfolken, vars barn får betala priset för naturkatastroferna i klimatförändringarnas spår.

Svansjön i vårvinterskrud

Sångsvanen balanserade på utrotningens brant, men nu står den stadigt i ett varmare klimat. Snart 100 år efter det att arten fridlystes växer de vita skarorna för varje år, och norra Europas största samling av sångsvanar möts tidigt om vårvintern vid Tysslingen i Närke.

Sveriges gröna myt

Med sina internationellt uppmärksammade och prisade foton av svenska kalhyggen sätter fotografen Marcus Westberg fokus på det svenska skogsbruket. Bakom den officiella bilden av ett hållbart skogsbruk döljer sig en mörk verklighet.