Annons
De intelligenta fåglarna

De intelligenta fåglarna

Fåglar ansågs länge vara ointelligenta varelser som bara utför medfödda beteenden. Men mer och mer forskning ifrågasätter den bilden.

Fåglar kan kyssa varandra för att trösta, ordna siffror från vänster till höger och kalla in vittnen när en vän har dött. Sångfåglar och papegojor har lika mycket hjärnbark som människor i förhållande till kroppsstorlek, men den är organiserad på ett annat sätt. Detta lurade oss tidigare att betrakta fågelhjärnor som små, berättar Jennifer Ackerman, författare till boken Bevingad intelligens: i huvudet på en fågel (Volante), med referenser till många hundra forskningsstudier.

En av hennes favoriter är nykaledonienkråkan som gör verktyg av pinnar för att få ut larver ur håligheter. De finslipar sina verktyg och behåller dem. Dessutom finns det lokala stilar i verktygstillverkningen som förs vidare från generation till generation av kråkor. Om det handlade om människor skulle vi nog kalla det kultur.

Flyttfåglar navigerar genom att lägga ihop en massa information, om landmärken, magnetfält, stjärnhimlens rotation kring polstjärnan, solens polarisationsmönster och lukter. Vissa förmågor överträffar oss så mycket att vi inte ens förstår att det är ett slags intelligens.

Rovfåglar som sparvhök ligger högt upp i fåglarnas IQ-rankning, Lefebvres skala, som framför allt handlar om vilka fåglar som löser problem på innovativa sätt. Bara kråkfåglar, papegojfåglar och båtstjärtar övertrumfar rovfåglarna.
När en sångfågel som koltrast lär sig sina komplicerade sånger fungerar det ungefär som när ett människobarn lär sig tala. Först ligger ungen och lyssnar på sin far, sedan börjar den jollra och efter många års övning lär den sig alla nyanser.
Knipor och andra andfåglar samlas ofta i stora flockar och synkroniserar sitt dykande efter byten. Den sortens samarbete är ett exempel på social intelligens.
Ugglor har blivit en symbol för visdom eftersom de ser kloka ut med sina stora framåtriktade ögon. Ännu ett bevis på hur vi tenderar att se intelligens i sådant som liknar oss själva. Huruvida ugglor verkligen är smarta finns inte särskilt mycket forskning kring eftersom det är svårt att studera stora, nattaktiva djur.
Skator kan känna igen sin egen spegelbild, vilket visar på ett självmedvetande som vi förr bara trodde fanns hos oss själva och en handfull andra sofistikerade sociala däggdjur.
I början av 1900-talet lärde sig brittiska talgoxar att öppna mjölkflaskor, en konst som lärdes ut från fågel till fågel, tills mjölkkannor över hela England belägrades.
Vadarfåglar som rödbena föds i oskyddade bon på marken. Därför måste de vara snabbt på benen och hinner inte med någon lång utvecklingsprocess. De hör till de fåglar som får lägst poäng på fågelforskarnas intelligenstester.
Kungsfågeln bygger välisolerade bon med tre lager av bland annat spindelnät och lavar. Förr var uppfattningen att fåglars bobyggande är en helt medfödd förmåga, men detta är också en läro­process – bona blir bättre och bättre med åren.
Nötskrikor verkar förstå att andra har en vilja som skiljer sig från deras egen. När nötskrikehannar uppvaktar sin hona med godbitar så väljer han inte det som han själv är sugen på, utan det som han har sett att hon borde vara sugen på.

Fåglarnas porträttfotograf

Roine Magnusson är aktuell som Årets naturfotograf 2018, och med boken Nära fåglar (Bonnier Fakta). Här har han lyft ut fåglarna ur naturen och gett dem en neutral bakgrund som hos en porträttfotograf.

− För att kunna möta dem som individer, öga mot öga, säger Roine Magnusson.

Under arbetet med boken tillbringade han fem månader på olika ringmärkningsstationer. Före ringmärkningen fick vissa fåglar gå till porträttfotografen, det vill säga de hamnade i en specialbyggd tyglåda med hål för kameraobjektivet. Lådans halvmörker gjorde fåglarna lugna och de reagerade inte på en millisekunds blixt, förklarar Roine Magnusson.

− Kanadagåsen var så avslappnad att den somnade i boxen. Småfåglarna är mer lättstressade och fick sitta där i max 15 sekunder. Men alla fåglar som kom in i min låda var helt egna personligheter.

Utrustning

”En hel bil full med grejer”: fotolådor (Från 60x60x60 cm till 3x3x3 m), ett stort tält, 20 meter mörkläggningstyg, studioblixtar, blixtstativ, ljusfördelare, mm.

Kamera: Nikon, med 24-70 mm objektiv. Plus 70-200.

Artikeln publicerades i
Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram