Annons
Den åttabenta skönheten

Den åttabenta skönheten

På en vanlig kvadratmeter gräsmark finns över 150 spindlar. De är en maktfaktor att räkna med och förundras över.

Utan spindlar skulle världen bli en svår eller omöjlig plats för oss att leva på. Mänskligheten har börjat ana katastrofen som väntar om insekterna minskar, och kanske känns det konstigt att spindlarna som äter insekter skulle vara viktiga. Men spindlar tar de byten som det finns mest av, och balanserar på så vis den lilla världen, till exempel genom att stoppa plötsliga insektsutbrott. Spindlarna drabbas dubbelt av besprutning, eftersom de dels tar in gifterna direkt från omgivningen och dels från sina bytesdjur. Dessutom blir de utan mat om mängden insekter minskar.

Spindlarna finns här för sin egen skull och spelar dessutom viktiga roller i alla ekosystem på land. Trots det våndades redaktionen över att utsätta läsarna för en chock med de här bilderna. Men det är viktigt att visa den åttabenta skönheten omkring oss, enligt spindelexperten Kajsa Mellbrand.

− Ju mer vi fjärmar oss från naturen, desto mer sprids rädslan. Om vi undviker att visa spindlar så förstärker vi skräcken och för den vidare, säger hon.

Höstspindelns ben har klor längst ut för att haka fast i nätet och sätter med stor precision sina fötter mellan klisterklumparna som är utströdda längs tråden.
Kärrspindeln är en av Sveriges största spindelarter och kan täcka en handflata. Tack vare håriga fötter kan den gå på vattenytan och fånga så stora byten som fiskyngel. Men detta är en ung, grön kärrspindel, 7-8 millimeter stor.
Kungskrabbspindeln har fångat ett praktbyxbi, suger i sig det som en soppa och lämnar snart bara ett torrt skal efter sig.
Större dallerspindel lever bara inomhus i Sverige och är mycket effektiv på att jaga andra spindlar. Namnet kommer av att den börjar skaka hela nätet när den känner sig hotad, så att den blir svår att komma åt.
Blomkrabbspindeln spinner inget nät. I stället kan den långsamt byta färg efter omgivningen och väntar tills bytet kliver rakt i famnen på den. Men den skiftar bara mellan vitt, gult och grönt, och skiftet tar några dagar, så denna jägare verkar ha haft tur.
Spindelvävens silke är sex gånger starkare än stål i förhållande till sin vikt.
En morgonfuktig vargspindel blev skrämd och drog ihop sig. De små gröna punkterna är ett av fyra par ögon. Liksom de flesta spindlar har den åtta ögon.
Äggspindeln spinner stora nät som ser lite slarviga ut, men de är mästare på att forma näten efter de fästpunkter som finns. Här till exempel knoppen av en backlök.
Hoppspindlarnas kortbenta, ludna kroppar med stora ögon ger dem ”hög pandafaktor” (fackjargong för gulligt djur). Detta är en fem millimeter lång barrhoppspindel.

Så kryper du nära krypet

Fotografen John Hallmén jobbar sig djupt in i den lilla skalan. Här är hans bästa tips för att komma igång med krypfotografering:

− Skaffa ett makroobjektiv och en försättslins, den fungerar som en lupp. För att en millimeterstor spindel ska fylla ut bilden behöver du kunna komma så nära som en centimeter ifrån den.

John Hallmén.

− Lär dig att använda blixt. Vid makrofotografering är det svårt att hålla kameran helt stilla, och om motivet dessutom rör sig krävs extra ljus. Även i starkt dagsljus behövs blixt för att bilden ska bli skarp och jämnt exponerad. Men blixtljus blir lätt tråkigt, så knepet är att diffusera blixten, det vill säga göra ljuset mjukare och jämnare. Ett sätt är att sätta en glaslåda framför blixten som sprider ljuset.

− Lär dig att använda kameran i manuellt läge. Kamerans automatik är inte gjord för att fotografera pyttesmå saker på nära håll. Med manuellt fokus och manuell exponering tar du kontroll över fotoprocessen.

Utrustning:

Ett helt rum med utrustning som till stor del är hemmabyggd. Plus mikroskop och fokusstackningsprogram på datorn som lägger ihop många bilder till en.

Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram
Annons