En vinnande blick

Det var många som lystrade till Sveriges Naturs uppmaning att fånga fascinationen för naturen på bild. Bäst skildrades den genom en klättrande skogsmård.

Fotografen fångar ett vackert och fascinerande ögonblick i naturen. Skogsmården är en relativt vanlig men ändå dold art som få lyckas se. Bilden visar djurets otroliga klätteregenskaper i dess naturliga miljö. De mogna körsbären harmonierar med mårdens färg och ger fin inramning. Ljuset är mjukt och ger vackra blänk i ögon och körsbär. Mården spelar också en viktig roll i ekosystemet. Som skicklig jägare och allätare bidrar den till att hålla populationer av smådjur och insekter i balans. Genom att sprida frön från frukter som körsbär främjar den också växtlighet och biologisk mångfald. Bilden påminner om den intrikata väv av liv som varje art bidrar till.”

Så lyder motiveringen till Joakim Öhrns vinnarbild på skogsmården.

Joakim Öhrns bild på en skogmård på bärjakt blev vinnaren i Sveriges fototävling 2024. Foto: Joakim Öhrn.

– Det är andra gången i mitt liv som jag ser en skogsmård. Jag skulle plåta en törnskata som matade sin unge när jag hörde den bakom mig, säger Joakim Öhrn, 35 år, som annars brukar fotografera fåglar, framför allt havsörnar.

Till vardags arbetar Joakim Öhrn som tekniker på F7 i Såtenäs och har fotograferat fåglar i fem år. Han använder helst en Sony A7R Mark III-kamera med ett Sony 200 – 600 mm teleobjektiv.

Läs mer: Slumpmässigt möte med mård blev vinnarbild

Nästan 100 personer deltog i tävlingen

Totalt skickade 95 personer in cirka 270 bilder till Sveriges Naturs fototävling. Tävlingen pågick under sommaren 2024 och hade artfascination som tema. I juryn satt Mats Hellmark, redaktör för Sveriges Natur, Isak Isaksson, biolog på Naturskyddsföreningen, och Isabella Chowra, naturfotograf. Nedan presenteras några av juryns favoriter.

Foto: FIlip Johansson.

En kvällspromenad kring Delsjön i Göteborg på nationaldagen 2024. En gräsand på glid strax efter solnedgången med dimman som svepte in och gav en trolsk stämning i bakgrunden.

Foto: Nannie Persson.

En blomkrabbspindel på en rödklöver på ängarna i Hågeryds naturreservat i Småland, midsommarafton 2024. ”Jag antar att den satt och väntade på ett byte, så det var skönt att jag inte var en fluga just då”, säger Nannie Persson.

Foto: Fatima Holmgren.

En vilande rävunge i Stockholm, i juni 2024. ”Denna lilla rävunge med sin genomträngande blick och sitt milda uppträdande förkroppsligar lugnet och skönheten i naturens stillhet”, säger Fatima Holmgren.

Foto: Micke Bergman.

En lappuggla i Norduppland i slutet av juli 2024. Det var vindstilla och på håll kunde ugglans ungar höras pipa i boet en bit bort. Plötsligt satt den bara där, till synes utan att ta notis om mig, minns Micke Bergman.

Foto: Lars Andersson.

En kväll i slutet av juni 2024, i ett naturreservat utanför Karlskrona, landade dessa ekoxar på samma gren och gjorde sig redo för strid.

Foto: Eva Sjöberg.

Vita näckrosor en varm sommardag vid Forsmarks bruk, de sista dagarna av juni 2024. ”I skuggan av de stora träden vid en liten bro strilade solen ner genom grenverket på näckrosorna som med sina blad bildade ett hjärta”, säger Eva Sjöberg.

Foto: Leif Jönsson.

En junikväll i Ekshärad 2024 rasslar det till i blåbärsriset och en nyfiken grävling dyker upp ett par meter bort. Efter en kort stund vänder den och försvinner långsamt därifrån. Det var en fin naturupplevelse, minns Leif Jönsson.

Foto: Per Engström.

Hona av mörk lyrflickslända fångad på bild i Söderhamn i början av juli 2024.

Foto: Lars Erik Eklund.

En havsörnshona som Lars-Erik Eklund följt sedan 2011 i västra Mälaren utanför Torshälla. Hon har fött två till tre ungar per år, utom 2022, med tre olika hanar. Här är hon fångad i flykten med sitt byte, i juli 2024.

Foto: Linus Nyblom.

En tidig morgon den 6 juni 2024. Dimman rullade över vattenytan och solen sken från andra sidan sjön. När dimman lättade och djuren började vakna började svalorna från en intilliggande bondgård att flyga fram och tillbaka utefter sjöns stränder.

Foto: Elisabet Modée.

Under en promenad genom Eriksdals koloniområde, i Stockholm, den 9 juni 2024 dök plötsligt denna lilla ekorre upp. Helt orädd. Tyvärr har jag inte sett den igen, men jag hoppas den kommer tillbaka, säger Elisabet Modée.

Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram