Ensam inför naturen
I dagens jagcentrerade kultur vänder människan ständigt kameran mot sig själv, men i Jens Assurs nya utställning Privat natur är kameran vänd mot oss och naturen. För att visa oss precis så fantastiska och fruktansvärda som vi är.
Kring fjällstationen vid Kebnekaise hittades efter sommarsäsongen 2020 runt 100 kastade, dumpade, kvarlämnade tält. Ägarna tyckte inte det var mödan värt att bära tillbaka dem. Förr kastade man engångsbestick och engångsgrillar. Nu kastas också engångstält.
Den tidigare högsta av Kebnekaises två toppar, Sydtoppen, är inte längre högst. Glaciären har smält, med all sannolikhet till följd av klimatförändringarna som i sin tur är intimt kopplade till en accelererande konsumtionskultur.
Isarna som blir till smältvatten är en spegel där vi kan se oss själva, tälten vi köper och kastar, helikoptrarna vi beställer, middagarna vi redan tröttnat på att äta men gillar att fota och lägga ut på Instagram.
Det är den sista, mest avgörande konflikten kring naturen: den mellan vår nuvarande livsstil och förutsättningarna för mänskligt liv också i framtiden.
Det är uppenbart att den globala massturismen inte är förenlig med en hållbar framtid. Vi frossar inte bara i fast fashion utan också i fast vacation.
Så kan det inte fortsätta. Vi måste resa och uppleva naturen på ett annat sätt.
Långsammare. Mindre frekvent. Vistas längre på de platser vi besöker. Sluta röra oss på jorden som vore den ett köpcentrum under mellandagsrean.
Privat natur
Med utställningen Privat natur utforskar fotografen Jens Assur naturen runt omkring oss och inom oss. Det är ett personligt projekt som tar sitt avstamp i hans egen och familjens vardag.
Under hans uppväxt i nordvästra Jämtland var naturen allt omkring honom. Den var naturlig, självklar och hemma. Det var så världen var.
– En av drivkrafterna bakom projektet Privat natur är säkerligen att jag vill tillbaka till det, men man skulle också kunna säga att det handlar om att lyfta fram det storslagna i det intima och intimiteten i det storslagna, säger han.
Som mångårig fotograf på tidningen Expressen hade han världen som arbetsfält. Där fascinerades han inte så mycket av naturen som av det människan skapade.
När han senare blev frilans valde han att fördjupa sig i världen genom filmer, böcker och utställningar. I dessa projekt säger han att naturen endera var frånvarande eller en motståndare, men efter att med sin familj ha flyttat från Stockholm tillbaka till Jämtland kom han att leva ett alltmer intensivt friluftsliv.
– Naturen tog successivt en allt större plats i mitt och familjens vardag. Familjeliv blev friluftsliv och tvärtom.
Ur det växte Privat natur fram. Utställningen finns att besöka på Liljevalchs i Stockholm fram till den 7 januari.
Utrustning: Jens har i huvudsak använt ett klassiskt 50-millimetersobjekitv för att kameran inte ska vara närvarande i bilderna. Han säger att han inte vill att utsnittet ska manipuleras utan vill förmedla individens oförmedlade relation till naturen.
Intervju av Erik Halkjaer.
Läs fler bildreportage:
En vinnande blickNärkontakt med djuren runt knuten
Fågelparadiset på strandängarna