Fågelparadiset på strandängarna

Fågelparadiset på strandängarna

Fotografen Niclas Ahlberg fångar det myllrande fågellivet på Gotlands betade strandängar. Rika miljöer som förr var viktiga betesmarker lämnas i dagens jordbrukslandskap att växa igen.

Betade strandängar finns fortfarande längs hela Östersjökusten, liksom runt sjöar i inlandet. Men som så ofta finns det orosmoln för framtiden. Nedgången av hävdade (betade och slåttrade) strandängar har gjort att många växt- och djurarter, framför allt fåglar som är knutna till dessa miljöer, minskat drastiskt i antal. Flera av dem räknas i dag som hotade. Till exempel rödspov och brushane.

Många strandängar som förr var viktiga betesmarker åt djuren eller för slåtter av vinterfoder har i dagens rationella jordbruk lämnats att växa igen. På Gotlands strandängar häckar ett 40-tal fågelarter. Där finns också salttåliga växter som inte påträffas i någon annan miljö på ön. Man ska heller inte glömma värdet av livsmiljön som rastplats för flyttande fåglar.

För mig som naturfotograf verksam på Gotland är betade strandängar i kombination med grunda havsvikar en fantastisk källa till inspiration. De ger mig en möjlighet att fotografera en mängd olika fågelarter, framför allt vadare, och om jag får välja, skärfläckan. Men jag njuter såklart av alla arter. Några av de regelbundna gästerna framför min kamera finns på bilderna. Låt oss hoppas på fortsatt skötsel av denna viktiga miljö som finns kring hela Östersjön.

Gravand. Gravänderna är vikens busar. De stör friden där de röjer runt i små grupper i ständig kamp om att vara hannen med störst pondus.
Rödbena. Rödbenan – en vacker och vanlig besökare utanför gömslet. Dess ilskna varningsläte låter ofta och länge och kan skrämma upp hela viken om den ser rörelser i gömslet.
Skärfläcka. Stilla morgon i månadsskiftet maj/juni. Det kan fortfarande vara kalla nätter. Kontrasten mot det varma vattnet skapar en sjörök som bäddar in den lilla skärfläckefamiljen.
Gråhäger. Eller kanske kung fu-häger. På våren är det inte ovanligt med kraftmätningar i viken.
Strandäng. Så här ser en perfekt betad strandäng ut. Det finns tuvor att gömma sig bakom för fåglarna och inga staket mot vattnet, så de betande djuren kan beta ända ner till vattnet.
Trana. Inte sällan häckar något tranpar i närheten och besöker vikarna för att fiska, äta grodor och ibland ägg och fågelungar. Hur många tranor kan du se?
Ägrett. Ägretthägrar är ett allt vanligare inslag i havsvikarna på Gotland. De första ägretterna i Sverige häckade i Storsund på Gotland. Nu häckar de på ett flertal platser i landet. En art som utnyttjat det varmare klimatet och spridit sig norrut.
Strandskata. Strandskatan är en av arterna man hittar i denna biotop. Just denna individ ser lite sur ut, kanske för att den har överraskats av ännu ett bakslag i våren.

Vill fånga en speciell stämning

Niclas Ahlberg är helst på plats i gömslet minst en timme före soluppgången, för att vara på plats när vikens fåglar vaknar.

Niclas Ahlberg är medlem i Naturfotograferna och vill visa mer än naturens skönhet. Foto: Jonas Classon

– Jag söker den speciella stämningen, ljuset och färgerna som uppstår då. Gärna dimma eller sjörök som tillför mystik.

Första boken Ljusets avsked och återkomst (på eget förlag, 2020) skildrar den gotländska naturen under alla årstider. Den senaste boken Skärfläckan – den gracila vadaren (eget förlag, 2023) är en kärleksförklaring till en art.

Han har jobbat heltid som naturfotograf sedan november 2022. Tematiska böcker är huvudfokus, men att ordna utställningar, uppdragsfotograferingar inom natur och leda fotoresor är också viktigt.

– Det är kul att hjälpa deltagarna på resorna att utvecklas.

Som medlem i Naturfotograferna är han även engagerad i ett nytt projekt för att visa riskerna med hårdhänt skogsbruk, inte bara naturens skönhet.

Utrustning: Canon R3 (spegellös). Framför allt två objektiv för fågelfoto: RF 400 med bländare 2.8 (med konverter) och en 100-500 zoom.

Intervju av Mats Hellmark.

Tillsammans visar vi upp det bästa av naturen Följ oss på Instagram